Vita Hästen

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Vita Hästen är ett klassiskt namn i svensk ishockey, trots att klubben aldrig spelat i SHL/Elitserien. Det var nära några gånger både på 1970-talet och 1990-talet, men satsningarna har slutat i platt fall, senast med konkurs som följd. Dagens version av Vita Hästen etablerades år 2006 och sedan de fyra senaste säsongerna spelar Norrköpingsklubben i Hockeyallsvenskan igen. Vita Hästen är moderklubb för bröderna Jimmie och Jonathan Ericsson. Jimmie Ericsson har vunnit SM-guld, Gagarin Cup, VM-guld, VM-silver, VM-brons och OS-silver och lillebror Jonathan Ericsson har gjort tio säsonger i NHL med Detroit Red Wings.

Grundad: 1967
Hemmaarena: Himmelstalundshallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Leif Strömberg

Spela på Hästen på Oddset.

Tongivande spelare

Jesper Samuelsson

Född: 1988-06-13
Land: Sverige
Position: Anfallare
Klubbfattning: Vänster

Lagkaptenen Jesper Samuelsson är en av hela fyra spelare i Vita Hästen som har föreningen som moderklubb, något närmast unikt i hockeyn år 2018. Samuelsson blev år 2008 vad de i Nordamerika kallar Mr Irrelevant, alltså den sista spelaren som valdes i NHL Entry Draft. 30-åringen har dock aldrig provat spel i Nordamerika. Jesper Samuelsson har gjort 1,5 säsong med Timrå i SHL, men har annars varit Östergötland trogen. Centern är tveklöst en assistkung. Han har gjort drygt 30 poäng de senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan, men inte över tio mål på någon av de tre senaste säsongerna. Ska man betta på att trenden fortsätter, eller är det bättre odds på att Samuelsson når tvåsiffrigt i år?

Marcus Eriksson

Född: 1985-08-20
Land: Sverige
Position: Anfallare
Klubbfattning: Vänster

Marcus Eriksson är den kanske viktigaste spelaren för Vita Hästens offensiv. Eriksson är äldst i laget och 33-åringen har, undantaget två säsonger, varit Himmelstalundshallen trogen. Marcus Eriksson har också klarat övergången från division 1 till Hockeyallsvenskan, vilket är ovanligt. Han snittade förvisso nästan 1,5 poäng per match i division 1 och det har sjunkit till strax under en poäng per match i Hockeyallsvenskan, men Eriksson har gjort över 40 poäng fyra säsonger i rad för Vita Hästen. Ifjol vann centern också assistligan i Hockeyallsvenskan.

Henrik Rommel

Född: 1994-06-21
Land: Sverige
Position: Anfallare
Klubbfattning: Vänster

24-årige Henrik Rommels kanske största merit är att han vann tv-pucken med Stockholm. Forwarden gick dock poänglös från samtliga åtta matcher i turneringen. Poängbäst i laget var nuvarande lagkamraten Mattias Kalin, som kanske var en bidragande orsak till att Henrik Rommel lämnade BIK Karlskoga för Vita Hästen. Rommel har sex matcher i SHL på sin meritlista och har spelat de tre senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan, först med Almtuna och sedan med BIK Karlskoga. Rommel bidrar med runt 20 poäng per säsong och beskrivs som irrationell i sin spelstil.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.