Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vita Hästen

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Vita Hästen är ett klassiskt namn i svensk ishockey, trots att klubben aldrig spelat i SHL/Elitserien. Det var nära några gånger både på 1970-talet och 1990-talet, men satsningarna har slutat i platt fall, senast med konkurs som följd. Dagens version av Vita Hästen etablerades år 2006 och sedan de fyra senaste säsongerna spelar Norrköpingsklubben i Hockeyallsvenskan igen. Vita Hästen är moderklubb för bröderna Jimmie och Jonathan Ericsson. Jimmie Ericsson har vunnit SM-guld, Gagarin Cup, VM-guld, VM-silver, VM-brons och OS-silver och lillebror Jonathan Ericsson har gjort elva säsonger i NHL med Detroit Red Wings.

Grundad: 1967
Hemmaarena: Himmelstalundshallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Tony Zabel

Spela på Hästen på Oddset.

Tongivande spelare

Jesper Samuelsson 

Född: 1988-06-13 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Lagkaptenen Jesper Samuelsson är en av hela fyra spelare i Vita Hästen som har föreningen som moderklubb, något närmast unikt i hockeyn år 2019. Samuelsson blev år 2008 vad de i Nordamerika kallar Mr Irrelevant, alltså den sista spelaren som valdes i NHL Entry Draft. 31-åringen har dock aldrig provat spel i Nordamerika. Jesper Samuelsson har gjort 1,5 säsong med Timrå i SHL, men har annars varit Östergötland trogen. Centern är tveklöst en assistkung. Han har gjort drygt 30 poäng de senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan, där fjolårets 38 pinnar är östgötens bästa resultat någonsin. Vågar man betta på att Samuelsson når 40 kommande säsong?  

Marcus Eriksson 

Född: 1985-08-20 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Marcus Eriksson är den kanske viktigaste hockeyspelaren för Vita Hästens offensiv. Eriksson är äldst i laget och 34-åringen har, undantaget två säsonger, varit Himmelstalundshallen trogen. Marcus Eriksson har också klarat övergången från division 1 till Hockeyallsvenskan, vilket är ovanligt. Han snittade förvisso nästan 1,5 poäng per match i division 1 och det har sjunkit till strax under en poäng per match i Hockeyallsvenskan, men Eriksson har gjort över 40 poäng fyra av de fem senaste säsongerna för Vita Hästen. I fjol stod östgöten för sin sämsta säsong på mycket länge. Finns det något kvar i tanken hos Eriksson? 

Jens Hellgren 

Född: 1989-03-06 
Land: Sverige 
Position: Back 
Klubbfattning: Vänster 

Liksom många andra duktiga ishockeyspelare har Jens Hellgren fått sin utbildning på Frölundas hockeygymnasium. Trots att han kommer från Björbo i Dalarna, där Leksand och Mora finns blott ett stenkast bort, flyttade alltså den gängliga backen ner till västkusten bara 16 år gammal. Efter gymnasietiden har Hellgren representerat flera Allsvenska klubbar. Styrkorna finns helt klart i det defensiva spelet både med och utan puck. Säsongen 18/19 vill antagligen dalmasen helst glömma, fem pinnar och en plusminus-statistik på -19 är inget man jublar högt över precis. Upp till bevis för Hellgren som kommer bli en viktig kugge i Vita Hästen orutinerade backuppsättning. År 2007 draftades han som nummer 155 totalt av Colorado Avalanche. Det finns inga A-landskamper på Hellgrens CV, men väl 46 matcher med juniorkronorna.      

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.