Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Southampton spelade faktiskt i League One så sent som 2011. I dag har klubben etablerat sig i Premier League igen, även om trenden är lite nedåtgående. Är de rödvita fågel eller fisk denna säsong?
Spela på Premier League 2022/2023

Fakta om Southampton FC

Southampton FC grundades 1885 och har ett gäng titlar i de lägre divisionerna. Den största triumfen bärgades säsongen 1975/76 då The Saints blev FA-cupmästare. Klubben stod för sin bästa ligaplacering för sex år sedan när laget placerade sig på en sjätteplats i Premier League. Southampton har varit ett populärt tillhåll för svenskar, de två som sticker ut mest är Michael Svensson och Anders Svensson. Säsongen 2020/21 fanns det inga blågula inslag i truppen som startade säsongen starkt, men därefter var det ett nattsvart äventyr för Hassenhüttl och övriga. Fjolåret spelades i samma melodi där “Helgonen” varvade enastående prestationer mot topplagen med avgrundsdjupa hål under längre perioder. Världens mest penningstinna liga tar hela tiden kliv i utvecklingen och ska Southampton hänga med i densamma behöver klubben ge Hassenhüttl större utrymme i transferfönstret.

Spela på Southampton FC och Premier League 2022/2023

Logga med färger som representerar Premier League-fotbollslaget Southampton
 


Grundad: 1885-11-21
Manager: Ralph Hasenhüttl
Smeknamn: The Saints
Hemmaarena: St Mary´s Stadium - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Southamptons spelschema i Premier League

Spela på Southampton FC hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Spelare i Southampton

Southampton har ett mittfält av yppersta klass där Ward-Prowse och Romeu gör sällskap, men i övrigt finns det inte mycket som sticker ut. Hasenhüttl har en ganska svag trupp till förfogande och det lär inte bli någon framskjuten placering för Southampton.

Oriol Romeu

Född: 1991-09-24
Land: Spanien
Position: Mittfältare

Katalanen Oriol Romeu gör sin åttonde raka säsong med Southampton och har under sin tid i klubben blivit en av lagets stora härförare. Med sitt uppoffrande spel som alltid ligger på gränsen för vad som är tillåtet har han vunnit hjärtat hos fansen. En intressant notering är att Romeu under sin tid som seniorspelare fått syna inte mindre än 87 gula kort men aldrig något rött. Unikt. Med sin uppväxt i Ulldecona i Katalonien har Romeus fotbollsfostran kommit via både Espanyol och Barcelona. En inkörsport till seniorlivet som får anses femstjärnig. Under Pep Guardiolas styre i Barca fick han dock minimalt med förtroende och flytten till England var ett perfekt steg i fotbollsspelarens fortsatta utveckling. Även om tiden i Chelsea kantades av utlåningar till både Stuttgart och Valencia tog Oriol Romeu steg hela tiden och efter sin tid i Tyskland blev nästa hemmaadress St Mary's i Southampton och här har katalanen blivit kvar. Kontraktet med The Saints sträcker sig över kommande säsong men det är knappast någon högoddsare att Oriol Romeu kommer bli kvar ytterligare ett par säsonger i klubben.    

James Ward-Prowse

Född: 1994-11-01
Land: England
Position: Mittfältare

James Ward-Prowse är en sådan spelare som fansen verkligen älskar. Även om han är född i Portsmouth, och hela hans familj är supportrar till rivalen Pompey, har mittfältaren gått hela vägen genom Southamptons akademi ända från åtta års ålder. Att det var en talang utöver det vanliga stod tidigt klart. Ward-Prowse har gjort landskamper för England på U17, U19, U20 samt U21-nivå och faktiskt varit lagkapten där. Under tio års tid har han varit en vital del av Southamptons A-lag och från och med säsongen 2018/19 har 27-åringen varit en av klubbens absolut viktigaste spelare. Under en period våren 2019 kändes det som att Ward-Prowse gjorde mål varje gång han fick lägga en frispark. Både mot Manchester United och mot Tottenham stod JWP för drömmål och belönades med en plats i Gareth Southgates landslag. Hans första mål i Englands-tröjan kom mot San Marino våren 2021. För första gången någonsin i senior-sammanhang grejade under 2021/22 också “JWP” tvåsiffrigt antal ligamål (tio stycken) under en och samma säsong och kröntes till målkung i Southampton. Kan Ward-Prowse upprepa succén återstår att se.  

Nathan Redmond

Född: 1994-03-06 
Land: England
Position: Mittfältare

Nathan Daniel Jarome Redmond var en stor talang under tonåren. Faktum är att den kvicke yttern representerat samtliga ungdomslag för England. Redmond har även gjort en seniorlandskamp, 2017. Den snabbe och tekniske mittfältaren fostrades i Birmingham City och 2011/12 fick Nathan chansen i A-laget. Yttern slog igenom omgående i The Championship och efter två lyckade säsonger hos The Blues kritade Redmond på för Premier League-klubben Norwich City. I östra England fortsatte Redmond att leverera och inför säsongen 2016/17 tog Redmond klivet upp i hierarkin då han skrev på för Southampton. Samma år blev Birmingham-sonen utnämnd till årets U21-spelare i England. Sedan dess har den fortsatt rätt lovande fotbollsspelaren blivit en av The Saints viktigaste pusselbitar i anfallsspelet både som målskytt men kanske framförallt som framspelare. Kontraktet går ut sommaren 2023.

Ché Adams

Född: 1996-07-13
Land: Skottland
Position: Anfallare

Den brittiske karibiern som är född i Leicester och heter Everton i andranamn signerade sommaren 2019 ett femårsavtal med The Saints. De tre föregående säsongerna hade Che Adams representerat Birmingham City och hos “Blånäsorna” blommade målskytten ut rejält 2018/19. 22 strutar i ligaspelet blev facit för anfallaren som blev uttagen i "Årets lag" i The Championship innan han handplockades av Ralph Hasenhüttl, som gjorde ett värvningsförsök redan i transferfönstret dessförinnan. Powerforwarden har en far från Antigua men valde att representera England på U20-nivå. Adams, som är född 1996, är en av Birminghams dyraste försäljningar genom tiderna efter att ha sålts för 15 miljoner pund till The Saints. Under de tre första säsongerna hos Southampton har det blivit fina 20 ligamål för Adams med nio som säsongsbästa 2020/21. En siffra som Adams mycket väl kan bestiga till hösten då han inleder sin fjärde säsong på sydkusten.

Spela på Southampton FC och Premier League 2022/2023