AFC Eskilstuna

Grundad: 2007
Hemmaarena: Tunavallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Nemanja Miljanovic

Med endast tolv år på nacken är AFC Eskilstuna den överlägset yngsta klubben i Allsvenskan. Föreningen har dock rötter som sträcker sig betydligt längre tillbaka i tiden, ursprunget går att härleda till Väsby IK som bildades 1924. Numera hör klubben hemma på Tunavallen i Eskilstuna dit man flyttade i samband med sin första uppgradering till Allsvenskan 2016. Det innebar också ett namnbyte från tidigare Väsby United. Klubbens ordförande Alex Ryssholm är en av svensk fotbolls mest kontroversiella ledare. Den allsvenska sessionen blev bara ettårig, men efter en tredjeplats i Superettan lyckades Ryssholms adepter direkt ta sig tillbaka till finrummet genom att besegra Brommapojkarna i kvalet. Det nederlagstippade laget ska nu motbevisa fotbollssverige att man, till skillnad från förra gången, också kan hålla sig kvar i Allsvenskan. 

Spela på AFC i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Ole Söderberg

Född: 1997-07-20
Land: Sverige
Position: Målvakt

Ole Söderberg började sin elitkarriär hos Häckens ungdomsverksamhet. Som 17-åring valde målvakten att flytta till de brittiska öarna för att testa sina vingar på en högre nivå. Ole blev kvar i England under fyra år och avverkade tre klubbar under den tiden, Newcastle, Darlington och Chesterfield. Det blev dock aldrig spel i Premier League men däremot i klassiska FA-cupen. Som 22-åring återvände Söderberg till skandinavisk fotboll, närmare bestämt Molde i norska Tippeligan. Efter två säsonger i vårt västra grannland blev det comeback i svensk fotboll. Ole har tillhört Kalmar FF under fem säsonger men den 194 centimeter långe östgöten är nu klar för AFC Eskilstuna där han fyller tomrummet efter Gianluca Curci. En stark säsong krävs från Söderberg om sörmlänningarna ska kunna lösa kontraktet.

Anel Raskaj

Född: 1989-08-19
Land: Kosovo
Position: Mittfältare

Anel Raskaj är en teknisk, central mittfältare som kom till Eskilstuna inför säsongen 2018. Mannen från Balkan har medborgarskap i både Sverige och Kosovo men har valt att spela fotboll för Kosovos landslag. Raskaj har utvecklats till en nyckelspelare på AFC:s mittfält. Som 17-åring kom han fram i Halmstads BK, sedan bar det av till Norge där Anel spelade för Sandnes Ulf innan han återvände till svensk fotboll och Eskilstuna. Första sejouren blev bara ett halvår långt innan flyttlasset gick till Kosovo. Efter bara några månader i FC Prishtina kom Raskaj tillbaka till AFC igen och sedan dess har han blivit kvar. Att bara ha blivit utvisad vid tre tillfällen på över 300 seniormatcher är ytterst snällt uppträtt av en mittfältsspelare. Nu är tanken att han ska bära detta AFC i Allsvenskan 2019.

Samuel Nnamani

Född: 1995-06-03
Land: Nigeria
Position: Anfallare

Samuel Nnamani kom till AFC Eskilstuna som klubblös inför förra säsongen. Nigerianen gjorde succé direkt och stod för sin bästa säsong i karriären. Det blev tolv mål på 27 matcher i Superettan och därefter blev det även ett livsviktigt mål i kvalet till Allsvenskan. Samuel bidrog till att Eskilstuna slog Brommapojkarna och klubbarna bytte därmed plats i seriesystemet. Innan forwarden från Lagos kom till Sverige spelade han fotboll i Serbien. Inom den serbiska fotbollen flyttade Samuel Nnamani runt mycket och det blev varken hackat eller malet. Nnamani var på provspel i Eskilstuna samtidigt som Martin Mutumba, en av de största profilerna i Allsvenskan sedan Zlatan Ibrahimovic dagar. Samuel överglänste Mutumba och fick sedan kontrakt med laget från Södermanland. Oddsen är knappast höga på att nigerianen blir AFC:s bästa målskytt den här säsongen.

Till startsidan för Allsvenskan.
Spela på AFC i Allsvenskan på Oddset

Allsvenskans yngsta klack 

Allsvenskans två äldsta lag grundades redan 1891. I en serie fylld av historia och tradition sticker seriens yngsta klubb ut. AFC bildades så sent som 2007 och 2017 gick flyttlasset till Eskilstuna. Ett nytt lag i en ny stad. I jakten på AFC Eskilstunas egen historia om att skapa en bra supporterkultur som ung klubb så träffar jag supporterföreningen Tuna Towers ordförande, tillika studenten, fotbollsspelaren och säljaren, Tim Ekstrand (bilden). 


Varför heter ni Tuna Towers?
Vi hette AFC Eskilstuna support. Det lät tråkigt. Vid ett årsmöte kom jag på namnet som är inspirerat av de fyra torn-liknande lägenhetsbyggnaderna som ramar in Tunavallen.
Hur många medlemmar har ni idag? 
Idag är vi ca 100 medlemmar. Som mest var vi över 200. Men då erbjöd vi gratis årskort i klacken till medlemmar. När vi avskaffade det så valde många att inte förnya medlemskapet. 
Hur gör ni för att värva nya? 
Framförallt riktar vi in oss på yngre. Jag uppskattar att snittåldern är kring 20. Tidigare när jag jobbade som lärarvikarie delade vi ut gratisbiljetter. Eleverna får en upplevelse och om den är tillräckligt bra så kommer de tillbaka i framtiden. 
Hur jobbar ni med sociala medier för att rekrytera nya medlemmar? 
Vi försöker synas så mycket som möjligt på vår Facebook-sida och Instagram. Klubben delar också de vi skriver ibland. 
Vad är fördelarna med att vara med i en liten klack? 
Det är roligt. Gillar man fotboll är det en möjlighet att vara med och bygga något nytt. Alla vet vilka alla är. Jämfört med andra klackar tror jag att man har mer att säga till om i vår klack. I klacken är med i matchen på ett annat sätt och det är enklare att få utlopp för känslor. När man har mer engagerade människor omkring sig så ökar stämningen. 
Tradition och historik är nyckelord inom supporterkulturen. AFC flyttade till staden 2017. Hur påverkar det er? 
Klart det påverkar. Men jag tycker diskussionen är lite konstig. Någonstans måste man börja. Tradition är ingenting som bara finns. Det gäller att inse att det är nytt och att man kan vara med och skriva historia. Eskilstuna har inte haft ett allsvenskt lag på 50–60 år. Därför har en del folk som bott i staden sökt sig till andra allsvenska lag. De som inte har något lag kan se klubben som något att komma till och se upp till. 
Likt ett fotbollslag behöver en klack olika roller. Vilka finns i er klack? 
Jag och min kompis Gustav brukar dra igång ramsorna. Men det händer också att andra tar initiativet. Vi har även några äldre som gillar att släppa loss. Det är bra då det blir naturligare för andra att följa efter. 
Vilket är ditt starkaste minne hittills? 
Bussresan och firandet efter avgörande kvalmatchen mot BP när vi gick upp i Allsvenskan senast. Vi som var där snackar fortfarande om det. 
AFC har börjat säsongen tungt, hur har klacken presterat i år? 
Vi började bra men i och med resultaten har närvaron och ljudnivån sjunkit. Vilket jag har full förståelse för. Vi har ingen lång tradition ännu och vem vill hoppa på ett sjunkande skepp. Men de som är på plats gör alltid ett suveränt jobb. 

Det är naturligt att en ny klubb inte har en lång historia. Notre-Dame har också varit nybyggd. Receptet på att skapa en historia är att verka kontinuerligt under lång tid. Det finns inget swish-nummer där vi snabbt kan köpa historia. Historians prislapp är tid. Lyckas klubben rista in starka upplevelser i de unga supportrarnas hjärtan under de kommande 100 åren så kommer klacken att växa sig ännu starkare. 

Mvh David, Oddset-murvel AFC Eskilstuna

Läs mer om  lagen i Allsvenskan.