Falkenbergs FF

Grundad: 1928
Hemmaarena: Falcon Alkoholfri Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Hans Eklund

Trots att klubben grundades redan 1928 så tog det 85 år innan Falkenbergs FF fick smaka på allsvenskt spel för första gången. Efter ett helt liv i de lägre divisionerna pockade västkustlaget för första gången på lite mer uppmärksamhet när de tog sig upp i Superettan 2002. En serie de gulklädda alltså vann tio år senare och kvalificerade sig för Allsvenskan 2013. Då plockades också Celtic-ikonen Henrik Larsson in som tränare. Ett nederlagstippat Falkenberg lyckades mot alla odds hålla sig kvar i finrummet två raka säsonger innan det blev degradering den tredje. Kända spelare som spelat i klubben är bland annat Pär Zetterberg, Niclas Eliasson, David Elm, Emir Kujovic och Labinot Harbuzi. I fjol lyckades Falkenberg återigen, efter två säsonger i Superettan, kvalificera sig för Allsvenskan. Frågan är om Aftonbladets Robert Laul kommer vara lika spiksäker på att klubben kommer degraderas direkt denna gång som 2013?

Spela på Falkenberg i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Tibor Joza

Född: 1986-08-10
Land: Sverige
Position: Försvarare

Tibor Joza fostrades i IF Leikin men som 16-åring värvades försvararen av Halmstad där Joza tillbringade fem år. 2005 flyttades Tibor, som kan spela både mittback och ytterback, upp till A-truppen och trots att Joza gjorde en U21-landskamp 2007 blev det bara sju framträdanden för HBK. 2008 flyttade Tibor ett par mil norrut då han skrev på för Falkenbergs FF som vid det tillfället huserade i Superettan. Tibor var given i Falkenbergs startelva och efter två säsonger i klubben värvades försvararen av BK Häcken. På Hisingen fick dock hallänningen snålt med speltid och i december 2013 lämnade Tibor klubben som bosman vilket gjorde att han återvände till Falkenberg där han varit sedan dess, bortsett från en kortare lånesejour till Öster 2014. I fjol gjorde Joza 26 framträdanden för Falkenberg i Superettan.

Carl Johansson

Född: 1994-05-23
Land: Sverige
Position: Försvarare

Carl Anders Lorentz Johansson skrev på ett ungdomskontrakt för Helsingborgs IF som 15-åring och fram tills förra säsongen har Carl representerat Skånelaget. Den högerfotade mittbacken inledde karriären som innermittfältare men under ungdomsåren i Helsingborg blev Johansson omskolad till mittback. Calle har gått från ungdomslaget i HIF till A-laget, där han debuterade som 19-åring. 2014 spelade han cupfinal mot Elfsborg och samma år gjorde även mittbacken två U21-landskamper. Under förra säsongen i HIF noterades Calle för tre mål och 16 framträdanden i Superettan. Efter fjolårssäsongen kritade mittbacken på ett tvåårskontrakt för Falkenbergs FF.

Robin Östlind

Född: 1990-03-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Redan som 18-åring debuterade Robin Östlind i Allsvenskan för Kalmar FF men det blev bara två framträdanden för de rödvita smålänningarna och sedan dess har det inte blivit något spel för den tekniske och offensive mittfältaren i det svenska finrummet, tills nu. De senaste åren har Östlind tillbringat i Division 1 (IFK Luleå och Oskarshamns AIK), finska IFK Mariehamn och Östers IF. 2017 bar det av till Falkenberg. Där stod han för en strålande debutsäsong i Hans Eklunds bygge och räkna med att mycket kretsar kring Robin i Falkenbergs offensiv även den här säsongen. Förra säsongen noterades mittfältaren för nio fullträffar och sju målgivande passningar i Superettan. Oddsen är låga på att Östlind blir en av hallänningarnas bästa poänggörare kommande säsong.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.

Flytten fick Michael att bli FFF-supporter

Michael Holmberg, 20, flyttade till Falkenberg 2013. Sedan dess har han blivit en inbiten supporter till Falkenbergs FF – laget vid havet. Jag tog ett snack med Michael för att höra hans tankar om nutiden, dåtiden och framtiden.


Vad tycker du om säsongen hittills?
- Inledningsvis hade vi matcher där vi förtjänade fler poäng än vi tog. Som vanligt med bottenlag så var det spelet i straffområdena som fällde oss. Tyvärr har det varit ett genomgående mönster i år. Vi har inte vunnit matcherna där vi varit vassare spelmässigt. Det har ofta blivit 0–0 eller 1–1 när vi varit det bättre laget.

- Men jag tycker ändå att grundspelet har sett bra ut, bortsett från ett par bottennapp. Vi har skapat fler chanser än jag trodde på förhand och har stått upp bra mot flera av topplagen, vilket säkert har förvånat så kallade experter. Däremot har vi haft lite svårt att spela ihop en backlinje, vilket kan förklara varför vi släppt in flest mål i serien.

Varför började du heja på FFF?
- Jag flyttade hit när jag skulle börja gymnasiet och började med att gå på några hemmamatcher 2013 när klubben gick upp i Allsvenskan för första gången. Det var så det började. Jag hade inget favoritlag i den svenska elitfotbollen sedan tidigare så det föll sig naturligt att börja heja på det lokala laget. Sedan dess har jag kommit in i det allt mer och stöttat laget i både med- och motgång. Jag har inte missat särskilt många hemmamatcher sedan dess och även åkt på en del bortaresor med supporterbussen. Mitt engagemang i föreningen har vuxit kontinuerligt när jag blivit medlem och skaffat årskort med mera.

Vad tror du om resten av säsongen?
- Jag är hoppfull inför avslutningen. FFF är ju ett klassiskt höstlag och brukar vara starka på hösten. Vi har redan visat flera gånger i år att vi är starka på naturgräs och framför allt på hemmaplan. Vi kommer säkert kunna plocka en hel del poäng hemma och även knipa några poäng borta. 

- Sedan har vi en väldig tuff period i augusti med Göteborg, Malmö, Hammarby och Häcken på schemat. Även om det inte är i de här matcherna vi ska ta poäng i första hand är det viktigt att visa att vi är i Allsvenskan för att stanna. 

- Vi har en bred trupp med flera olika alternativ på många positioner, vilket gör att vi inte kommer vara lika känsliga för skador och avstängningar. Det brukar ju dyka upp under höstsäsongen.

- Falkenberg är också ett lag med stark laganda och sammanhållning där spelarna alltid kämpar för varandra. Eftersom vi inte har samma ekonomiska förutsättningar som många andra allsvenska klubbar så får vi kompensera med något annat. Det tycker jag föreningen har lyckats bra med att bygga upp under flera års tid.

Till sist: Spelar Falkenbergs FF i Allsvenskan 2020?
- Ja.
 

Förberedelserna är A och O

När Falkenbergs FF sparkar igång sina matcher vet Tobias Tuvesson redan hur matchbilden kommer att se ut på ett ungefär.

Falkenbergs Tomas Tuvesson gör allt han kan för att hjälpa laget att vinna matcher i Allsvenskan

Tobias Tuvesson är assisterande tränare och videoanalytiker i Falkenbergs FF. Därmed är han den som bär huvudansvaret för att scouta kommande motståndare, vilket tar sin beskärda del av tiden. 
– Varje match tar ungefär två och en halv timme att klippa ihop. Sedan är det mycket efterarbete också, som att sortera alla klipp och rita upp pilar. Där är ett par timmar till. Sammanlagt lägger jag väl 15–20 timmar inför varje match, säger Tuvesson. 
Han kollar alltid motståndarnas tre senaste matcher, men ofta blir det fler än så. 
– Jag försöker se 5–6 matcher med varje motståndare. Utvisningar kan ställa till det ibland, särskilt om de kommer tidigt i en match. Då får man gå tillbaka lite längre och titta på fler matcher. Sen brukar jag också titta hur våra motståndare spelar mot lag som liknar oss i spelsättet. 
Det är en hel del material som ska bearbetas och bantas bort innan spelarna får ta del av videoklippen på projektorn inne i omklädningsrummet. 
– Efter Elfsborgsmatchen hade jag klippt ihop 91 sekvenser. Det bantade vi ner till 28 sekvenser som vi senare visade för spelarna, berättar Tuvesson. 
”Vi” är Tuvesson själv och huvudtränaren Hasse Eklund samt assisterande tränaren Jonas Axeldal. Tuvesson gör en första gallring själv och går därefter igenom det kvarvarande materialet med sina tränarkollegor innan den sista bantningen görs och filmsekvenserna visas för spelarna. 
– Jag hinner inte vara ute på alla träningar, så det är bra att vi har tre tränare. Då kan jag lägga mer fokus på själva analysbiten. 
Videoanalys har numera en given plats i FFF. Men så har det inte varit särskilt länge, berättar Tuvesson. 
– Vi började med det lite grann 2013, sen har det blivit mer och mer för varje år. Det är ännu viktigare för oss, som är en lite mindre klubb, att vara väl förberedda inför varje match. 
Henric Holmberg | Falkenbergs FF 
Finns det ingen risk att man blir för ”insnöad” på statistik och video? 
– Nej, inte för oss ledare i alla fall. Vi gillar att bryta ner saker och ting. För oss blir det inte för mycket, säger Tuvesson och fortsätter: 
– Sen är det klart att det är väldigt individuellt bland spelarna. Vissa är väldigt intresserade – de brukar få individuella klipp att titta på – medan andra inte alls är intresserade. 
Vad är det bästa med ditt jobb? 
– När laget vinner och jag kan känna att jag varit med och bidragit till det. Då är jag stolt. Plus att jag får se många matcher. 
Och det sämsta?
– Att jag inte kan vara så mycket ute på träningsplanen eller se så mycket fotboll live. Men jag har inget favoritlag som jag följer. Jag klarar mig utan.

Mvh Henric, Oddset-murvel Falkenbergs FF

Läs mer om  lagen i Allsvenskan