Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro SK

Läs mer om Örebro SK i allsvenskan i fotboll - spelare, fakta, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1908
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Axel Kjäll

Trots 51 säsonger i Allsvenskan har det ännu inte blivit något SM-guld för Närkes stolthet. Med det har Örebro SK det något osmickrande rekordet att vara det lag i Allsvenskan med flest säsonger utan att tagit hem titeln. Däremot har de vitsvarta ett något roligare rekord med att vara enda lag i historien som gått igenom en hel säsong i Allsvenskan med att göra minst ett mål i varje match, vilket skedde 1994. Annars är ett silver i Svenska Cupen 2005 och en bronsplats i landets finaste fotbollsserie 2010 de största meriterna. Efter att ha varit ett etablerat lag i Allsvenskan under 1990- och början på 2000-talet så åkte Örebro SK på en tung motgång 2005 då klubben tvångsnedflyttades av Svenska Fotbollförbundet på grund av ekonomiska bekymmer. ÖSK var dock snart tillbaka i finrummet och har, förutom en ettårig session i Superettan, oftast varit ett stabilt mittenlag i tabellen. Enligt oddsen lär de dock vara långt ifrån att sudda ut sitt gamla tråkiga rekord på ett bra tag. 

Spela på Örebro i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Oscar Jansson

Född: 1990-12-23
Land: Sverige
Position: Målvakt

Oscar Jansson startade sin karriär på fotbollsplanen i Örebro-laget Karlslund. Den mycket lovande unge målvakten fick 2007 chansen att slå sig in i Tottenham Hotspurs juniorlag och akademi. En fantastisk möjlighet för Jansson som 2008 fick debutera i London-lagets A-trupp i en träningsmatch mot Leyton Orient. Något större avtryck på seniorscenen blev det dock aldrig hos Tottenham. Efter en mindre lånecirkus valde den då 23-årige keepern att vända hemåt. Från säsongen 2013 och framåt har den duktige målvakten varit ett stående inslag mellan stolparna hos Örebro SK. 29-åringens kontrakt med klubben löper över 2020 men bli inte förvånade om vi får sen en förlängning under året på ytterligare ett par säsonger i ÖSK-dressen.

Nordin Gerzic

Född: 1983-11-09
Land: Sverige
Position: Mittfältare

36-årige Nordin Gerzic valde i september att förlänga sitt kontrakt med Örebro SK ytterligare ett år! Veteranen kommer om han får vara skadefri denna säsong passera 300 matcher i ÖSK-dressen. En fenomenal milstolpe! Mittfältaren är äldst i årets ÖSK och lagkapten. Vid sidan av 1,5 säsong i IFK Göteborg har Gerzic varit Örebro trogen hela karriären. Han är faktiskt född i Bosnien men kom till Sverige som 8-åring och fått göra tre landskamper för Blågult, under januariturnén 2011. Nordin Gerzic är en startspelare, och tålig. Han har bara börjat på bänken en gång de fem senaste säsongerna, och undantaget säsongen 2018 har Gerzic bara missat max tre matcher per säsong.  

Martin Broberg

Född: 1990-09-24
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Martin Broberg var tillbaka i svensk fotboll och ÖSK efter två säsonger i den norska ligan och Odd i fjol. 29-åringen gör 2020 sin sjunde säsong i Allsvenskan, sedan tidigare har han gjort tre med Djurgården och tre med Örebro. Karlskogafödde Broberg har också gjort några säsonger i klassiska Degerfors. Högermittfältaren smällde in tio mål i Allsvenskan 2015, en siffra han inte varit i närheten av varken före eller efter. Han snittar strax över tre mål per allsvensk säsong och skulle Broberg nå premiärsäsongen (10 strutar) i den vitsvarta dressen kan ÖSK överraska i Allsvenskan 2020. 29-åringen skrev i början av 2019 på ett treårskontrakt med ÖSK.

Jake Larsson

Född: 1999-01-09
Land: Sverige
Position: Anfallare  

Jake Mikael Larsson inledde sin fotbollskarriär i klubben Adolfsbergs IK. En gärdsgårdsförening i skuggan av de större drakarna i staden Örebro. Larsson gjorde dock tidigt avtryck och flyttade som tolvåring till Karlslunds IF. Där skulle Jake vara med och hjälpa klubben till Division 1 innan han som 17-åring fortsatte sin resa. Hammarby IF blev nästa stopp. Jake Larsson vann under sin juniortid med Bajen både U19- och U21-guld och var en riktigt vass målskytt under denna period. Örebro SK hade nu fått upp ordentliga ögon för den unga grabben från Närke. ÖSK gjorde klart med hemmasonen under februari i fjol. Ett kontrakt som gäller fram till och med säsongen 2021. Framgången i sin nya omgivning lät inte dröja. Tillsammans med Filip Rogic blev Jake Larsson Örebros bästa målskytt förra säsongen med åtta fullträffar. Känslan är att det kan bli ännu fler mål från 21-åringen i år!  


Till startsidan för Allsvenskan.