Örebro SK

Grundad: 1908
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Axel Kjäll

Trots 49 säsonger i Allsvenskan har det ännu inte blivit något SM-guld för Närkes stolthet. Med det har Örebro SK det något osmickrande rekordet att vara det lag i Allsvenskan med flest säsonger utan att tagit hem titeln. Däremot har de vitsvarta ett något roligare rekord med att vara enda lag i historien som gått igenom en hel säsong i Allsvenskan med att göra minst ett mål i varje match, vilket skedde 1994. Annars är ett silver i Svenska Cupen 2005 och en bronsplats i landets finaste fotbollsserie 2010 de största meriterna. Efter att ha varit ett etablerat lag i Allsvenskan under 1990- och början på 2000-talet så åkte Örebro SK på en tung motgång 2005 då klubben tvångsnedflyttades av Svenska Fotbollförbundet på grund av ekonomiska bekymmer. ÖSK var dock snart tillbaka i finrummet och har, förutom en ettårig session i Superettan, oftast varit ett stabilt mittenlag i tabellen. Enligt oddsen lär de dock vara långt ifrån att sudda ut sitt gamla tråkiga rekord på ett bra tag.

Spela på Örebro i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Nordin Gerzic

Född: 1983-11-09
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Om 35-årige Nordin Gerzic spelar alla matcher i Allsvenskan 2019 kommer han att vara bland de tio som spelat flest matcher för Örebro SK genom tiderna. Mittfältaren är äldst i årets ÖSK och lagkapten. Vid sidan av 1,5 säsong i IFK Göteborg har Gerzic varit Örebro trogen hela karriären. Han är faktiskt född i Bosnien men kom till Sverige som 8-åring och fått göra tre landskamper för Sverige, under januariturnén 2011. Nordin Gerzic är en startspelare, och tålig. Han har bara börjat på bänken en gång de fem senaste säsongerna, och undantaget säsongen 2018 har Gerzic bara missat max tre matcher per säsong. Mot slutet av förra säsongen förlängde han sitt kontrakt med ÖSK som gäller över säsongen 2019.

Martin Broberg

Född: 1990-09-24
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Martin Broberg är tillbaka i svensk fotboll och ÖSK efter två säsonger i den norska ligan och Odd. 28-åringen gör 2019 sin sjätte säsong i Allsvenskan, sedan tidigare har han gjort tre med Djurgården och två med Örebro. Den Karlskogafödde Broberg har också gjort några säsonger i klassiska Degerfors, inte långt ifrån Karlskoga. Högermittfältaren smällde in tio mål i Allsvenskan 2015, en siffra han inte varit i närheten av varken före eller efter. Han snittar knappt fem mål per säsong och skulle Broberg nå tidigare höjder kan ÖSK överraska i Allsvenskan 2019. 29-åringen skrev i början av 2019 på ett treårskontrakt med ÖSK.

Filip Rogic

Född: 1993-06-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Filip Rogic är en av tre spelare i årets Örebro SK som kommer ifrån Eskilstuna (tillsammans Gerzic och Prodell). Han balanserar laget på mittfältet tillsammans med den tio år äldre Gerzic. 25-åringen fick sitt allsvenska genombrott ifjol när han spelade fjärde mest i laget och gjorde sju mål, näst bäst i laget och karriärens högsta siffra. Före Rogic kom till Örebro 2017 gjorde han tre säsonger i AFC Eskilstuna och före det en halv säsong i Östersund. Rogic är inne på sitt sista år på kontraktet, det kan vara värt att hålla koll på under silly season 2019.

Viktor Prodell

Född: 1988-02-29
Land: Sverige
Position: Anfallare

Viktor Prodell fick sitt stora genombrott i Åtvidaberg. År 2012 gjorde anfallaren 15 mål för ÅFF i Allsvenskan och Prodell slutade därmed på tredje plats i skytteligan. Viktor belönades med en plats till januariturnén 2013 och han fick debutera mot Finland den 26:e januari då Blågult vann med 3-0. Detta är Prodells enda framträdande för det svenska landslaget. Efter en kortare och mindre lyckad tid i Belgien och KV Mechelen blev Viktor utlånad till Elfsborg där den stora höjdpunkten var segern i den Svenska Cupen. I semifinalen mot Sirius stod Prodell för ett hattrick. 31-åringen har under sina år i Allsvenskan varit en pålitlig målskytt men trots detta hade den landslagsmeriterade anfallaren svårt att få speltid under Jimmy Thelin i fjol. Räkna med en taggad och spelsugen Prodell i Örebro!. Att Viktor blir en av de vitsvartas bättre målskyttar kommande säsong lär inte ge något högt odds!

Läs mer om lagen i Allsvenskan.
Spela på Örebro i Allsvenskan på Oddset.

"Min första idol var naturligtvis Orvar Bergmark"

Ibland är det viktigt att stanna upp, backa bandet och ta del av historian. Fotbollsstorheter som Thomas Nordahl, Orvar Bergmark, Magnus Erlingmark och Sven ”Dala” Dahlkvist har alla representerat vår svartvita klubb. Dessa legender fascinerar mig. Jag ville veta ännu mer om klubben i mitt hjärta så jag stämde träff med en av dem som vet mest om laget som bilades 1908 på Café National – Christer Blohm!

När jag började leta i arkiven på Örebros universitetsbibliotek efter de historiska vingslag som ÖSK har lämnat efter sig, dök Christer Blohms bok, Boken om Örebro SK Fotboll 1908 – 1998, upp bland sökresultaten. Och när jag senare samma dag träffade ÖSK:s pressansvarige, tipsade han mig om att göra en intervju med författaren.

Jag träffade Christer Blohm på det traditionsfyllda Rudbecksgymnasiet i centrala Örebro, där han arbetar som gymnasielärare. För övrigt samma skola som ÖSK:s grundare Karl Gravlund gick på. Det kändes som den perfekta miljön för en djupdykning i ÖSK:s historia.

Vem rankar du som den bästa spelaren genom tiderna i ÖSK?
- Min första idol var naturligtvis Orvar Bergmark. Han slog igenom ungefär när jag började följa ÖSK. Han var den spelare som bar ÖSK:s färger i landslaget och han var en stor del av den blågula truppen på den iden, dessutom blev han även förbundskapten senare. I modern tid skulle jag säga att Anders Karlsson, som för övrigt var en god vän, och Tomas Andersson är två stora idoler för mig. De stod för trygghet och kontinuitet i klubben. Det är även de som har gjort flest allsvenska matcher och totalt antal kamper för föreningen. Och i moderna tider tycker jag att det betyder mycket, att man visar hjärta för klubben. Sen finns det såklart många fler favoriter. 

Vilken är din enskilt bästa fotbollsupplevelse med ÖSK?
- Den absolut största fotbollsupplevelsen som betydde mycket för mig var när ÖSK gick upp i Allsvenskan 1988 efter en sista avgörande match på Skytteholms IP mot Vasalund. Sen barnsben var jag van att ÖSK spelade i Allsvenskan och jag såg svensk toppfotboll i Örebro från 1961 till 1978, så för mig var det inte ovanligt att de största lagen kom på besök. Det var lag som Malmö, Helsingborg, Örgryte och GAIS, lag som idag toppar den Allsvenska maratontabellen. ÖSK ramlade ur Allsvenskan 1978 efter en bedrövlig bortamatch mot Elfsborg, så efter tio års väntan innebar den där matchen på Skytteholm mot Vasalund en efterlängtad återkomst till finrummet! Det betydde mycket för mig. 

Hur skulle du beskriva ÖSK:s identitet som klubb?
- Identiteten idag är ju ett lag som jagar sitt första SM-guld. ÖSK är det lag som spelat flest säsonger i Allsvenskan utan att vinna ett. Man är den ständiga ”försökaren”, man är ideligen på väg mot något man aldrig har uppnått. 

ÖSK deltog ju i Europa Cupen 1991 där man fick möta storlaget AJAX, med spelare som Dennis Bergkamp och Aron Winter i startelvan. Hur minns du den tiden?
- När man var inne i det, då såg man det inte på det sättet, det var en naturlig del av ÖSK:s framgång under den tiden. Man var ju ett topplag i Allsvenskan då, man radade upp semifinaler och finaler i det svenska seriespelet, vilket gjorde att man blev lite fartblind av all framgång. Man såg inte AJAX som en omöjlig uppgift för ÖSK. Men jag vet att målvakten Anders Karlsson sa efter matchen borta mot AJAX, ”att det var som att försöka stoppa tidvattnet” när han skulle beskriva matchen.

Jag hade verkligen en riktigt trevlig och lärorik stund med ÖSK-historikern Christer Blohm. Vill man ta del av ÖSK:s historia kan jag rekommendera att man försöker få tag i Christer Blohms böcker om klubben som bildades 1908, på Café National i Örebro.

 

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.