Östersunds FK

Grundad: 1996
Hemmaarena: Jämtkraft Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Ian Burchnall

Unga Östersunds FK grundades 1996 genom att IFK Östersund och Ope IF slogs ihop i en satsning mot eliten. Succén kom inte över en natt, men 2011 hände något. Den engelska tränaren Graham Potters plockades in och med honom vid rodret avancerade ÖFK tre divisioner på fem säsonger. 2016 inledde man i Allsvenskan och blev den första klubben från inre Norrland att spela där. Året efter blev Östersund även Norrlands första mästare i Svenska Cupen. Det var starten på en sanslös succé i Europa League. Klubbar som Galatasary, PAOK och Hertha Berlin besegrades i kval och gruppspel, vilket resulterade i en åttondelsfinal där det blev en hedersam förlust mot Arsenal (trots vinst på Emirates). Med en trupp bestående av billiga spelare som scoutats från lägre divisioner byggde Graham Potter inte bara ett slagkraftigt lag utan även stjärnor som idag är utlandsproffs. Exempel på det är Ken Sema i Premier League och Saman Ghoddos i Ligue 1. Den senaste tiden har ÖFK blivit rejält åderlåtet med en spelarflykt, Potters övergång till Swansea, samt att klubbens starke man Daniel Kindberg tvingats avgå som ordförande. ÖFK har många frågetecken att reda ut när de går ut till sin fjärde raka säsong i Allsvenskan.

Spela på Östersund i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Aly Keita

Född: 1986-12-08
Land: Guinea
Position: Målvakt

Aly Keita började sin målvaktskarriär i Västerås-laget IK Oden, samma stad som Keita är född i. Aly har även representerat Västerås-lagen Syrianska IF och Västerås SK. I Syrianska 2013, blev 32-åringen utnämnd till “bästa målvakt” i Division 2 Norra Svealand och blev därefter värvad av Östersunds FK som då huserade i Superettan. Det blev bara 14 framträdanden för Aly den kommande säsongen men året därpå var Keita ordinarie i det ÖFK som tog steget upp till Allsvenskan och sedermera vann Svenska Cupen. I fjol gjorde målvakten 22 framträdanden för jämtlänningarna i Allsvenskan.

Tom Pettersson

Född: 1990-03-25
Land: Sverige
Position: Försvarare

Efter att aldrig riktigt fått ett 100-procentigt förtroende i IFK Göteborg såg Östersund sin chans att locka upp Tom Pettersson till Norrland. Där har Trollhättan-sonen haft en given startplats i den centrala backlinjen och varit en viktig stomme i lagets framgångar, inte minst i Europa League. Med sina 190 centimeter är han inte bara en grundplåt i försvaret utan också genom sina ledaregenskaper. Därav är det inte så konstigt att han också bär kaptensbindeln. Det har gått många transferrykten kring Pettersson, där det bland annat pratats om en flytt till Ryssland. Om Östersund ska kunna hålla jämna steg i den Allsvenska tabellen jämfört med föregående säsong så är en viktig pusselbit att laget får behålla sin kapten i Jämtland.

Hosam Aiesh

Född: 1995-04-14
Land: Sverige
Position: Mittfältare

2009 gick Hosam Aiesh till BK Häcken som 14-åring och mellan åren 2011 till 2013 provtränade yttermittfältaren, med det palestinska påbråt, för Werder Bremen, FC Twente och Lyon. Det blev dock inget mer av det. 2013 tävlingsdebuterade Hosam för BK Häcken i Svenska Cupen och ett drygt år senare fick fick han göra allsvensk debut mot Falkenberg där han byttes ut i den 83:e minuten mot Björn Anklev. Efter en utlåning och spel i Varberg BOIS i Superettan 2014 bar det av till Jämtland och Östersund. Förra säsongen imponerade den irrationelle yttern på många vilket han också fick ett fint kvitto på då Janne Anderssons tog ut Aiesh till januariturnén. Hosam har gjort en landskamp för Blågult och det var i 0-1 förlusten mot Finland den 8:e januari i Qatar. Denna säsong ska 24-åringen ses som ett av Östersunds vassaste anfallsvapen.

Isak Ssewankambo

Född: 1996-02-27
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Isak Ssali Ssewankambo föddes i Angered och började spela fotboll som femåring för Lärje-Angereds IF. Isak, även kallad “Ice”, representerade också IFK Göteborgs ungdomslag en kortare tid, men som 14-åring flyttade mittfältaren till London för spel i Chelsea akademi. Där gjorde “Ice” bland annat sällskap med Tammy Abraham, Ruben Loftus-Cheek och Andreas Christensen. Någon speltid i Chelseas A-lag blev det dock inte och det blev det inte heller i Derby County som svensken representerade 2015/16. Isak har däremot gjort ett par matcher för holländska NAC Breda och norska Molde, och även fem framträdanden för Malmö FF förra säsongen i Allsvenskan. MFF:s lånekontrakt med Molde gick dock ut efter förra säsongen och inför premiären 2019 har Ssewankambo skrivit på ett treårskontrakt för Östersunds FK. Är det i år 23-åringen får sitt stora genombrott? Under åren 2012-2014 har Isak representerat det svenska U17, U19 och U21-landslaget.

Läs mer om lagen i Allsvenskan.

Spela på Östersund i Allsvenskan på Oddset.

Alla vägar leder inte till Rom

Klockan är närmare lunchtid när jag en torsdag i juni sprintar upp för trapporna till Jämtkraft Arena. Inne på planen är ÖFKs A-lag redan i full gång med dagens träning och jag slår mig ner på läktaren i hopp om att få litet inspiration inför den intervju som jag, några timmar senare, ska ha med ÖFKs huvudtränare Ian Burchnall.

Namn: Ian Burchnall
Född: 1983 (36 år)
Jobb: Huvudtränare i Östersunds Fotbollsklubb (sedan 2018)
Familj: Fru och tre barn

Jag plockar upp min dator och försöker spalta ner ytterligare några frågeställningar inför intervjun, men får ganska snabbt packa ihop då vindkasten är rejäla nog att slita datorn ur händerna på mig. Jag påminns där jag sitter om att det faktiskt är fjällen jag befinner mig i och att krafterna som ibland sätts i spel är mäktigare och kraftigare än någonting annat. Litet som ÖFK back in their glory days. Plötsligt avbryts jag i mitt dagdrömmande av att vinden kastar omkull en papperskorg inne på arenan och sprider skräpet vind för våg. Det enda jag hinner fånga är ett par glasögon som vinden också lyckats svepa med sig och som landar framför mina fötter. Jag plockar upp dem och går bort till ägaren som sitter några meter bort. Med ett leende på läpparna tittar jag honom i ögonen, överräcker glasögonen och säger vänligt varsågod när han tackar. Han har nog inte fått så många vänliga bemötanden det senaste året Daniel Kindberg. Men idag fick han det. Och när jag vandrar tillbaka till min plats så reflekterar jag återigen över kontrasterna Jämtland så ofta bjuder på. Jag tänker tillbaka på de senaste årens snabba växlingar i vår lilla stad och speciellt kring det som många ser som stans stolthet, Östersunds Fotbollsklubb. Jag grubblar vidare samtidigt som jag på fullaste allvar ifrågasätter varför jag inte tog dunjackan på mig en dag som denna.

Nere på planen är det fortfarande full aktivitet och Burchnall går igenom de sista momenten av dagens träning tillsammans med den nya, assisterande tränaren Joe Sargison, som idag gör sin första dag på jobbet. Det är ett nytt ÖFK jag sitter och studerar, ett nytt kapitel som ska skrivas i sagan om den jämtländska stormvinden, och med ett infinner sig det sista måttet av inspiration jag behöver inför intervjun med Burchnall.

Det är en något blåfrusen och smått köldskadad murvel som några timmar efter sin ankomst till Jämtkraft Arena, äntligen får skaka hand med chefen själv, Ian Burchnall. Vid handslaget konstaterar han likaså att jag är iskall och med en bekymrad min påpekar han att färgen på mina läppar matchar den på min regnjacka; mörkblå. Och äntligen ställer han frågan som jag längtat efter att få höra de senaste tre timmarna.

Do you want some coffee?

Ingenting kunde på den tidpunkten ha gjort mig mer exalterad, förutom det faktum att jag för stunden också befann mig i hjärtat av Jämtkraft Arena - personalrummet. På väg till Ians kontor passerar jag både spelare och anställda i klubben, alla med ett leende och ett glatt hej på lut, och det är en fin känsla av samhörighet jag tar med mig när jag till slut slår mig ner i en en stol vid Ians välorganiserade skrivbord.

Smått mallig över att ha läst på litet extra inför den här intervjun, konstaterar jag för Ian att han faktiskt är en av Allsvenskans yngsta huvudtränare. Jag är däremot inte riktigt förberedd på hans kontring när han omedelbart sätter mig på pottkanten och frågar mig vem som är yngre. Mina försök till att rädda situationen går så där, men jag andas lättad ut, när han med glimten ögat säger:

See, I challenged you right away, didn't I?

Det har redan passerat ett år sedan Ian Burchnall landade i Jämtland för att ta över ÖFK efter sin landsman Graham Potter. Ett år fyllt av mer action än någon på förhand kunnat förutspå, kanske allra minsta Ian själv. Det har stundtals varit stormigt både på och utanför planen, men trots allt som hunnit hända under hans första år som huvudtränare i klubben, så är hans sammanfattning av det hela nästintill uteslutande positiv. Det är med värme som Ian talar om Jämtland, om Östersund och på det sätt som han och hans familj blivit mottagna i staden och i klubben. Han lyfter sitt team och alla som på olika sätt finns med i apparaten bakom laget. Vidare berättar han om sin relation till den före detta tränaren Graham Potter och hyllar honom för det jobb han gjorde under sin tid i klubben. Men Ian är också tydlig med vikten av att vara sig själv och inte försöka kopiera det någon annan redan har gjort. Han är medveten om att han inte kan göra det Graham Potter lyckades med när han förde upp ÖFK från division fyra till ett slutspel i Europa League - det jobbet är redan gjort. Han förklarar att han själv står inför helt andra sorters utmaningar och att han önskar att folk ska ha förståelse och respekt för skillnaden på vad han nu står inför kontra det jobb Potter redan har gjort. 

Att ta ett lag som precis spelat i Europa League, sälja majoriteten av spelare för att till sist återuppbygga något medan man fortfarande befinner sig i Sveriges högsta division, är en massiv utmaning, förklarar Ian. Han påminner mig igen om att han inte kan göra det som redan blivit gjort, men att han hoppas och önskar att han kan få göra sin del, på sitt sätt. 

Är det något Ian är medveten om, så är det att tiden spelar roll när det kommer till fotboll. Tid som han vill lägga på att bygga ett lag som spelar underhållande fotboll som folk är stolta över. Han mäter däremot inte sin succé som tränare i antalet vinster eller förluster, utan sätter i stället sin stolthet i vad han lyckas åstadkomma med sina spelare och relationen till dem. Han beskriver sitt ÖFK som ett ungt, talangfullt och hungrigt lag. Ett lag som på sikt ska kunna utmana högt upp i Allsvenskan, men också ute i Europa igen. Det är drömmen, säger han. 

Tiden går snabbt och jag behöver inte ställa många frågor för att få samtalet att rulla vidare. Trots att vi är någorlunda jämngamla, känns det ändå som att jag sitter och pratar med någon som levt dubbelt så länge som mig själv. Det är entusiasmerande att höra honom prata om kärleken till tränarjobbet och det märks så väl att han älskar det han gör. Han är inbjudande, engagerad och lättsam att prata med, trots min svengelska som röjer att det var alldeles för länge sen jag kunde skryta med bra betyg i engelska. Vi pratar vidare om livet, hans bakgrund och familj, något som han ständigt återkommer till under intervjuns gång. Ian berättar att det är en fristad att få komma hem till sin familj och sina barn som varken bryr sig om pappa är tränare, har vunnit en match eller inte, och att det är det bästa sättet han kan spendera sin lediga tid på. På frågan om hur det går med det svenska språket, skrattar han till och berättar att han lärde sig norskan betydligt snabbare. Hans ansikte lyser däremot upp litet extra när han stolt får tillägga att hans två döttrar precis börjat lära sig prata svenska på förskolan.

Jag slänger ett öga på klockan och får litet panik när jag inser att vi suttit här och pratat i snart två timmar. Om två dagar ska ÖFK spela sin första match igen efter uppehållet i Allsvenskan, så det är beundransvärt att Ian, trots detta, valt att ge mig två timmar av hans dyrbara tid. Som avslutning på min intervju frågar jag Ian om han har något särskilt ögonblick från sin tränarkarriär som väger extra tungt för honom. Han berättar direkt om sin första match med ÖFK, när Hammarby tog emot dem hemma på Tele 2 Arena och ÖFK kunde vända underläge till seger och åka hem till Jämtland med 3 poäng. Det här var Ians första match efter ett av hans tyngsta år i sin tränarkarriär någonsin. En seger i dubbel bemärkelse, ett minne han bär nära hjärtat, och han hoppas få skapa flera såna minnen tillsammans med ÖFK i tiden som kommer.

Alla vägar leder inte till Rom sägs det och lika bra är det, för vet ni, Europa är stort och städerna många som kan vara värd för en ny Europa League-match. Jag ser med stor förväntan fram emot vilken väg och på vilket sätt som Ian Burchnall och ÖFK ska välja för att ta sig dit. För är det nått man kan lita på här i fjällen så är det att krafterna som ibland sätts i spel är mäktigare och kraftigare än någonting annat.

Lisbeth Tettli, Oddset-murvel Östersunds FK

Läs mer om  lagen i Allsvenskan

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.