Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Östersunds FK

Läs mer om Östersunds FK i allsvenskan i fotboll - spelare, fakta, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Grundad: 1996
Hemmaarena: Jämtkraft Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Ian Burchnall

Unga Östersunds FK grundades 1996 genom att IFK Östersund och Ope IF slogs ihop i en satsning mot eliten. Succén kom inte över en natt, men 2011 hände något. Den engelska tränaren Graham Potter plockades in och med honom vid rodret avancerade ÖFK tre divisioner på fem säsonger. 2016 inledde man i Allsvenskan och blev den första klubben från inre Norrland att spela där. Året efter blev Östersund även Norrlands första mästare i Svenska Cupen. Det var starten på en sanslös succé i Europa League. Klubbar som Galatasaray, PAOK och Hertha Berlin besegrades i kval och gruppspel, vilket resulterade i en åttondelsfinal där det blev en hedersam förlust mot Arsenal (trots vinst på Emirates). Med en trupp bestående av billiga spelare som scoutats från lägre divisioner byggde Graham Potter inte bara ett slagkraftigt lag utan även stjärnor som idag är utlandsproffs. Exempel på det är Ken Sema i Premier League och Saman Ghoddos i Ligue 1. Nuförtiden är det dock främst mörka rubriker kring den norrländska klubben. Härvan kring Daniel Kindberg gör att han inte längre har någon officiell roll i klubben och ekonomin har varit minst sagt svag, trots alla stora försäljningar. Det var ytterst nära att det inte blev något spel i Allsvenskan 2020 då ÖFK först inte beviljades elitlicens av licensnämnden. Ett beslut som sedan ändrades Svenska fotbollsförbundets överklagandenämnd. Nu är frågan vart detta rödsvarta lag egentligen står och om de verkligen kommer klara ekonomin hela säsongen. Det är minst sagt ett ödesår detta Östersund står inför!

Spela på Östersund i Allsvenskan på Oddset.

Tongivande spelare

Aly Keita

Född: 1986-12-08
Land: Guinea
Position: Målvakt

Aly Keita började sin målvaktskarriär i Västerås-laget IK Oden, samma stad som Keita är född i. Aly har även representerat Västerås-lagen Syrianska IF och Västerås SK. I Syrianska 2013, blev 33-åringen utnämnd till “bästa målvakt” i Division 2 Norra Svealand och blev därefter värvad av Östersunds FK som då huserade i Superettan. Det blev bara 14 framträdanden för Aly den kommande säsongen men året därpå var Keita ordinarie i det ÖFK som toget steget upp till Allsvenskan och sedermera vann Svenska Cupen. I fjol gjorde målvakten 23 framträdanden för jämtlänningarna i Allsvenskan och han kommer vara en vital del för chansen till nytt kontrakt denna säsong.

Thomas Isherwood

Född: 1998-01-28
Land: Sverige  
Position: Försvarare  

Thomas Mattias Poppler Isherwood representerade Fruängen, AFC United och Brommapojkarna under ungdomsåren innan han som 17-åring blev utlandsproffs i mäktiga Bayern München. I Tyskland spelade Thomas mestadels för U19-laget samt Bayerns reservlag, men under sommaren 2016 gjorde “Ishi” a-lagsdebut för den tyska giganten i en träningsmatch mot Lippstadt 08. Thomas byttes in i halvtid mot spanjoren Javi Martínez. Sommaren 2018 gick kontraktet ut med Bayern och vilket ledde till en flytt till England och Bradford för spel i League One. Det blev endast tre framträdanden på de brittiska öarna och inför förra säsongen valde Östersunds FK att lägga vantarna på den lovande och välskolade mittbacken. Då gjorde Thomas 18 matcher och två mål för ÖFK i Allsvenskan. Är det 2020 22-åringen får sitt stora genombrott?  

Isak Ssewankambo

Född: 1996-02-27
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Isak Ssali Ssewankambo föddes i Angered och började spela fotboll som femåring för Lärje-Angereds IF. Isak, även kallad “Ice”, representerade också IFK Göteborgs ungdomslag en kortare tid, men som 14-åring flyttade mittfältaren till London för spel i Chelseas akademi. Där gjorde “Ice” bland annat sällskap med Tammy Abraham, Ruben Loftus-Cheek och Andreas Christensen. Någon speltid i Chelseas A-lag blev det dock inte och det blev det inte heller i Derby County som svensken representerade 2015/16. Isak har däremot gjort ett par matcher för holländska NAC Breda och norska Molde, och även fem framträdanden för Malmö FF säsongen 2018 i Allsvenskan. Numera tillhör han alltså konkurshotade Östersund där en superb säsong krävs från göteborgaren om det ska bli fortsatt spel i Allsvenskan för norrlänningarna. Under åren 2012-2014 representerade Ssewankambo det svenska U17, U19 och U21-landslaget.  


Till startsidan för Allsvenskan.