Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Giffarna från Sundsvall är tillbaka i Allsvenskan efter ett par säsonger i Superettan. Truppen ser spännande ut och det är mycket möjligt att Norrlands enda representant i finrummet kan klara kontraktet.
Spela på Allsvenskan 2022

Läs mer om och spela på GIF Sundsvall i Allsvenskan i fotboll

Grundad: 1903
Hemmaarena: NP3 Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Henrik Åhnstrand

1965 tog GIF Sundsvall klivet upp i Allsvenskan och öppnade det så kallade Norrlandsfönstret på vid gavel. För första gången spelade ett norrländskt lag i Allsvenskan. Det blev bara ett år i finrummet då och samma sak när Giffarna fick smaka på den högsta serien 1975. 1987 tog man åter klivet upp och stod då för en fenomenal prestation som slutade femma, den bästa placeringen Sundsvall har haft. Kända spelare som har startat sin karriär i föreningen är bland andra Tomas Brolin och dagens landslagsstjärna Emil Forsberg, vars far Leif Forsberg också varit mångårig skyttekung i klubben. De senaste 20 åren har norrlänningarna pendlat mellan Superettan och Allsvenskan, till säsongen 2022 är de tillbaka i den sistnämnda efter en succéartad satsning på hemvävda fotbollsspelare. Huruvida det räcker för att hålla sig kvar i finrummet återstår att se, men det kommer inte att bli enkelt att brottas med Giffarna på NP3 Arena. 

Aktuella fotbollskuponger

GIF Sundsvall – trupp

Det finns starka AIK-kopplingar i Giffarnas trupp 2022. Trion Linnér, Engblom och Ylätupa har alla bakgrund i Gnaget och lär bli viktiga för medelpadingarna.

Oscar Linnér 

Född: 1997-02-23

Land: Sverige

Position: Målvakt

Två meter målvakt är tillbaka mellan blågula stolpar inför säsongen 2022 och hans namn är Oscar Carl Linnér. Det är dock inte i AIK:s färger som den numera 25-årige fotbollsspelaren kommer att synas. Linnér flyttade från Solna till Bielefeld efter 81 framträdanden i Gnaget och oändligt många känningar i muskler när AIK var i ledning. Det blev dock ingen större lycka i Tyskland för slipsen som benämnts som en framtida landslagsmålvakt. Efter så gott som ingen speltid i Arminia Bielefeld spenderade Oscar fjolårssäsongen på lån i Brescia där bänken blev hans bästa vän. På jakt efter speltid kritade målvakten på för GIF Sundsvall inför säsongen 2022. Allsvenskan är en liga som Linnér kan utan och innan och ska Giffarna klara sig kvar i finrummet behöver deras inlånade keeper ha en bra säsong. Det återstår att se om Oscar räddar norrlänningarna kvar i Allsvenskan. 

Saku Ylätupa 

Född: 1999-08-04

Land: Finland

Position: Mittfältare

Saku Ylätupa har länge rankats som en av Finlands absolut största talanger och han har visat framfötterna i samtliga ungdomslandslag i vårt östra grannland. Under sommaren 2017 skrev mittfältaren på ett kontrakt med Ajax, men där hade han svårt att till och med ta plats i klubbens reservlag Jong Ajax och det dröjde inte länge innan Saku började titta på alternativ. Valet föll till sist på AIK. Även i Gnaget hade Ylätupa svårt att ta en ordinarie tröja och under 2020 var finländaren utlånad till Mariehamn under stora delar av säsongen. 2021 var hans bästa säsong i AIK med elva matcher, ett mål och tre assist i den svartgula tröjan. Det räcker dock inte riktigt för att tillhöra en toppklubb och under vintern har Saku därför skrivit på ett treårskontrakt med GIF Sundsvall. Där kommer den finländska fotbollsspelaren få betydligt större förtroende och kan han bara växa av det bör vi få se en hungrig 22-åring denna säsong. Det blir ytterst spännande att se om stortalangen kan växa ut till en storspelare uppe i norr.

Pontus Engblom  

Född: 1991-11-03

Land: Sverige

Position: Anfallare

Mycket talar för att GIF Sundsvalls överlevnad i Allsvenskan står och hänger på Pontus Engbloms förmåga att leverera i en högstaliga. När Linus Hallenius korsband gick av i en träningsmatch mot AIK barskrapades Giffarna i de främre leden. Pontus Engblom har vunnit allt som går att vinna i Sverige, men någon beprövad allsvensk målskytt är han ännu inte. Hemmasonen har dock vräkt in mål i både Superettan och OBOS-ligaen. Förutom sitt kära GIF Sundsvall har fotbollsspelaren också målat i parti och minut för Sandnes Ulf och Sandefjord. De sistnämnda var Engbloms sista klubbadress innan flyttlasset bar hem till födelsestaden och mycket talar för att anfallaren avslutar karriären i helblå dress. Oddsen är så låga de kan bli på att Pontus blir Sundsvalls bästa målskytt, men frågan är om det räcker för nytt allsvenskt kontrakt?

Linus Hallenius

Född: 1989-04-01

Land: Sverige

Position: Anfallare

Sundsvalls-fostrade Linus Hallenius debuterade för Giffarna 2006 och under åren 2004 till 2010 representerade anfallaren U17, U19 och U21-landslaget. 2009 bar det av till Stockholm och Bajen där Hallenius bland annat gjorde en uppseendeväckande fullträff mot Syrianska. Målet blev “årets mål” på fotbollsgalan och även nominerat till en av kandidaterna till Fifa Puskás Award. Linus har under sin karriär även spelat i Italien och Schweiz men 2017 vände norrlänningen hem till Sundsvall och efter säsongen 2020 kritade anfallaren på ett nytt femårskontrakt. Hallenius har under sin karriär stått för ett par magiska nätrassel men målskyttet har inte alltid varit pålitligt. I fjol var dock klubblegendaren en högst bidragande faktor till återtåget till Allsvenskan, men mycket tyder dessvärre på att vi inte får se Hallenius beträda finrummets gräsmattor under säsongens gång. I mitten på februari skadade sig Linus i en träningsmatch mot AIK där det senare konstaterades att korsbandet var av. Det krävs mycket för att ersätta anfallaren som önskas snabbast möjliga tillfrisknande. Utan honom blir inte säsongen densamma.  

Läs mer om Allsvenskan

Spela på Allsvenskan 2022