GIF Sundsvall

Grundad: 1903
Hemmaarena: NP3 Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Joel Cedergren

1965 tog GIF Sundsvall klivet upp i Allsvenskan och öppnade det så kallade Norrlandsfönstret på vid gavel. För första gången spelade ett norrländskt lag i Allsvenskan. Det blev bara ett år i finrummet då och samma sak när Giffarna fick smaka på den högsta serien 1975. 1987 tog man åter klivet upp och stod då för en fenomenal prestation som slutade femma, den bästa placeringen Sundsvall har haft. Kända spelare som har startat sin karriär i föreningen är bland andra Tomas Brolin och dagens landslagsstjärna Emil Forsberg, vars far Leif Forsberg också varit mångårig skyttekung i klubben. De senaste 20 åren har norrlänningarna pendlat mellan Superettan och Allsvenskan, men är sedan 2015 etablerade i den sistnämnda. Under fjolåret var Giffarna en av de största positiva överraskningar i ligan då det nederlagstippade laget knep en åttondeplats, men framförallt presterade en fin, publikvänlig fotboll under tränare Joel Cedergren. Det ska bli mycket intressant att se hur GIF Sundsvall följer upp den säsongen.

Spela på Sundsvall i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

William Eskelinen

Född: 1996-09-03
Land: Sverige
Position: Målvakt

2014 började William Eskelinen spela seniorfotboll för Värmdö IF i Division 2. Året därpå värvades den 191 centimeter långe målvakten till Hammarby där han direkt blev utlånad till sin gamla klubb Värmdö. Efter ytterligare utlåningar till två andra Stockholmslag, Aspudden-Tellus och Enskede, skrev Eskelinen på ett treårskontrakt för GIF Sundsvall. Under sitt första år i Norrland fick William mestadels sitta på kvisten till förmån för Tommy Naurin. Naurin la dock handskarna på hyllan inför fjolårssäsongen vilket gjorde Eskelinen till förstavalet på målvaktposten. William spelade samtliga matcher (30) för Giffarna i Allsvenskan i fjol och den unge målvakten släppte bara 35 bollar förbi sig.

David Batanero

Född: 1988-09-27
Land: Spanien
Position: Mittfältare

David Batanero föddes i Sallent som är en liten kommun i Katalonien. Batanero ingick i Espanyols B-lag i början av hans karriär men de största framgångarna i Spanien firade mittfältaren i moderklubben och amatörlaget CE Sallent. Det var den tidigare assisterande tränaren och spanjoren Ferran Sibila som fick upp ögonen för Batanero som i mars 2017 skrev på ett treårskontrakt för Giffarna. Förra säsongen var den spelskickliga mittfältaren en väldigt tongivande spelare i Joel Cedergrens bygge och även en stor anledning till norrlänningarnas fina fjolårssäsong. Batanero bidrog med fem mål och lika många assist i Allsvenskan. Nu är frågan om han kan hålla samma klass den svåra andra säsongen? Det skulle betyda mycket för norrlänningarna.

Maic Sema

Född: 1988-12-02
Land: Sverige
Position: Anfallare

Sema-brödernas föräldrar kommer från Kongo-Kinshasa och flyttade till Sverige under 80-talet. Maic och Ken fostrades i Sylvia men 2008 gick bröderna skilda vägar då Maic kritade på för Hammarby där den offensive mittfältaren gjorde över 70 matcher. Maic har sedan dess spelat fotboll för Örebro och fyra utländska klubbar innan det bar av till Norrland och Sundsvall. Debutsäsongen för Giffarna blev lyckad då Sema bidrog med sju mål och fyra assist. Inte omöjligt att den irrationelle mittfältaren bidrar med fler poäng för de blåvita kommande säsong. Vi får väl se om han någon gång i framtiden kan sammanstråla med sin bror i Premier League?

Linus Hallenius

Född: 1989-04-01
Land: Sverige
Position: Anfallare

Sundsvalls-fostrade Linus Hallenius debuterade för Giffarna 2006 och under åren 2004 till 2010 representerade anfallaren U17, U19 och U21-landslaget. 2009 bar det av till Stockholm och Bajen där Hallenius bland annat gjorde en uppseendeväckande fullträff mot Syrianska. Målet blev “årets mål” på fotbollsgalan och även nominerat till en av kandidaterna till Fifa Puskás Award. Linus har under sin karriär även spelat i Italien och Schweiz men 2017 vände norrlänningen hem till Sundsvall och efter förra säsongen kritade anfallaren på ett nytt femårskontrakt. Hallenius har under sin karriär stått för ett par magiska nätrassel men målskyttet har inte alltid varit pålitligt, tills i fjol då Giffarnas nummer nio fick proppen ur och gjorde 18 mål (näst bäst bakom Paulinho 20). Sundsvalls trupp ser minst lika bra ut som förra säsongen, med det i åtanke känns Hallenius att vinna skytteligan som ett intressant spel på oddsmarknaden.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.