Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Varbergs BoIS

Läs mer om Varbergs BoIS - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Grundad: 1925
Hemmaarena: Påskbergsvallen
SM-guld: -  
Tränare: Joakim Persson

Det fanns en gång en kvartersklubb vid namn Haga BK i Halland. Det har snart gått hundra år sedan kvartersklubben hade manfall och behövde utöka sitt omfång till att bli ett stadslag. Tack vare ett möte i Folkets Hus gick gymnastikföreningens spelare samman med Haga BK och bildade Varbergs Boll- och Idrottssällskap. Den första startelva som mönstrades innehöll tre spelare som hette Gunnar och tre som hette Erik, bara en sån sak. Påskbergsvallen pryds av något så annorlunda som naturgräs och invigningen av arenan kantades av pompa och ståt. Kung Gustav V var mannen att inviga BoIS hemmaborg en sommardag i mitten av 1920-talet. Vad gäller modern historia är Joakim Persson kungen av Varberg. Skåningen, med spelarmeriter från fem länder samt Sveriges landslag, tog över Varbergs BoIS som tränare 2018. Första säsongen med Persson var hallänningarna tvungna att kvala för att hänga kvar i Superettan men andra säsongen avancerade de grönsvarta till Allsvenskan för första gången någonsin.

Tongivande spelare

August Strömberg

Född: 1992-02-28
Land: Sverige
Position: Målvakt

Efter att ha varit en stor talang och spelat i ett flertal uppsättningar ungdomslandslag har August Strömberg letat efter en trygg plats i tillvaron. Det blev inga matcher i IFK Göteborgs kasse som tonåring utan bohusläningen fick söka sig till andra burar. Strömberg duttade runt hos i tur och ordning Degerfors, Ljungskile och Gefle innan han fick full utväxling i Varbergs BoIS. Säsongen 2019 blev det 30 matcher i det halländska målet där August imponerade precis som laget i övrigt, vilket belönades med en plats i Allsvenskan. Burväktarens största styrkor är lugnet han sprider till övriga laget samt att han äger luftrummet i straffområdet. Till en början skrev Varberg endast ett halvårskontrakt med Strömberg på grund av Matt Pyzdrowskis uppehåll, därefter har avtalet förlängts vid två tillfällen och gäller nu till och med säsongen 2021.

Robin Tranberg

Född: 1993-02-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Trots sin ringa ålder är Robin Tranberg en av de äldre och mer meriterade spelarna i Varberg. Det är andra gången stockholmaren representerar BoIS och det är tredje gången mittfältaren testar vingarna på allsvensk nivå. Inför säsongen 2016 lämnade Tranberg halländsk mark för att representera GIF Sundsvall innan resan gick vidare till Dalkurd. Som återvändare inför Varbergs första säsong i Allsvenskan förväntas Robin vara en ledare i laget samt bidra med poäng. En och annan ostskiva lär det också bli, Tranberg lägger aldrig några fingrar emellan i duellerna. Den Hammarby-fostrade fältherren är mångsidig, om Joakim Persson behöver tranbergska egenskaper i backlinjen är Robin aldrig främmande för att ta klivet ner i försvaret..  

Astrit Seljmani

Född: 1997-05-13
Land: Sverige
Position: Anfallare

2019 var verkligen Astrit Seljmanis år. Skåningen slog igenom med buller och bång som härförare i det Varberg som dominerade Superettan och välförtjänt klev upp till Allsvenskan. Seljmani röstades fram till “Årets spelare” efter att bland annat ha gjort 19 poäng varav 15 fullträffar. Utöver den siffermässiga produktionen arbetar Astrit stenhårt vilket gör honom till en extremt obehaglig motståndare för kallsvettiga försvarare. Storskytten har en relation till sin nuvarande tränare sedan tiden tillsammans i Kristianstad FC. Joakim Persson hade inget odelat gott öga till Seljmani under tiden i KFC då tränaren ansåg att hans adept hade problem med inställningen och var dåligt tränad samt gjorde för få mål. Dessa frågetecken har rätats ut med råge sedan dess och Seljmani tycks redo att leverera även på den största scenen inom svensk fotboll.


Till startsidan för Allsvenskan.