Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Halland har haft stor framgång inom svensk klubbfotboll de senaste åren. Denna säsong är det dock "bara" Varbergs BoIS kvar i Allsvenskan. Blir det förnyat kontrakt igen?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Varbergs BoIS - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om Varbergs BoIS

Grundad: 1925
Hemmaarena: Varberg Energi Arena
SM-guld: -  
Tränare: Joakim Persson

Det fanns en gång en kvartersklubb vid namn Haga BK i Halland. Det har snart gått hundra år sedan kvartersklubben hade manfall och behövde utöka sitt omfång till att bli ett stadslag. Tack vare ett möte i Folkets Hus gick gymnastikföreningens spelare samman med Haga BK och bildade Varbergs Boll- och Idrottssällskap. Den första startelva som mönstrades innehöll tre spelare som hette Gunnar och tre som hette Erik, bara en sån sak. Varberg Energi Arena, tidigare Påskbergsvallen, pryds av något så annorlunda som naturgräs och invigningen av arenan kantades av pompa och ståt. Kung Gustav V var mannen att inviga BoIS hemmaborg en sommardag i mitten av 1920-talet. Vad gäller modern historia är Joakim Persson kungen av Varberg. Skåningen, med spelarmeriter från fem länder samt Sveriges landslag, tog över Varbergs BoIS som tränare 2018. Första säsongen med Persson var hallänningarna tvungna att kvala för att hänga kvar i Superettan men de tre åren därefter har varit en saga. Såväl 2021 som 2022 har de grönsvarta lyckats hänga kvar i Allsvenskan trots begränsade medel. Med Persson vid rodret skulle det inte förvåna om Varberg spelar i den högsta serien även 2023.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Aktuella fotbollskuponger

Varberg – trupp

Truppen kanske inte tillhör Allsvenskans allra mest namnkunniga. Men tränare Persson har förmodligen ett och annat ess i rockärmen. Här följer några av stjärnorna i Varbergs trupp.

Robin Tranberg 

Född: 1993-02-06

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Trots sin ringa ålder är Robin Tranberg en av de äldre och mer meriterade fotbollsspelarna i Varberg. Det är andra gången stockholmaren representerar BoIS och det är fjärde gången mittfältaren testar vingarna på allsvensk nivå. Inför säsongen 2016 lämnade Tranberg halländsk mark för att representera GIF Sundsvall innan resan gick vidare till Dalkurd. Som återvändare inför Varbergs första säsong i Allsvenskan var Robin en ledare i laget med 23 framträdanden fördelat på ett flertal positioner. En och annan ostskiva blev det också, Tranberg lägger aldrig några fingrar emellan i duellerna. Den Hammarby-fostrade fältherren är mångsidig, när Joakim Persson behöver tranbergska egenskaper i backlinjen är Robin aldrig främmande för att ta klivet ner i försvaret. Räkna med ostskivor och hårt slit från mittfältaren även den här säsongen. 

Tashreeq Matthews 

Född: 2000-09-12

Land: Sydafrika

Position: Mittfältare

Tashreeq Matthews kom till världen på millennieskiftets höst och fostrades i Ajax Cape Town. Efter att ha förtrollat Kapstaden med sina fotbollskonster i 18 år bar äventyret vidare till självaste Borussia Dortmund. Där drillades den sydafrikanska fotbollsspelaren i ungdomslagen innan han blev utlånad till två olika klubbar under två säsonger. Varken Jong Utrecht eller Helsingborgs IF kunde emellertid få ut det enorma kunnande som Matthews besatt och fortfarande besitter. Annat har det blivit under Joakim Perssons vingar. Den frispråkiga tränaren tillät i fjol en fri roll från vänster för Tashreeq som tackade för förtroendet genom att göra fem mål och lika många assist. Den vindsnabbe yttern med den imponerande tekniken har lätt för att ta sig förbi försvarare och fortsätter han på inslagen väg kommer större klubbar än Varbergs BoIS vara redo att slanta upp stålar för hans namnteckning. 

Robin Simovic 

Född: 1991-05-29

Land: Sverige

Position: Anfallare

Astrit Selmani lämnade ett stort tomrum efter sig när han valde att flytta till Hammarby inför föregående säsong. Den före detta lagkaptenen bidrog med en herrans massa mål och för att ersätta honom tittade Joakim Persson mot en spelare han tränat tidigare i karriären. 2012 basade Persson över Ängelholm och som spjutspets förfogade han över en viss Robin Simovic. Den tidiga 90-talisten smällde in 17 mål på 27 matcher i ÄFF, något som senare tog honom till Helsingborgs IF. Där gjorde Simovic sig ett namn på riktigt innan det var dags att testa vingarna utomlands. Japan, Italien och Norge har bland annat hunnits med, men inför förra säsongen var han  tillbaka i svensk fotboll och Perssons armar. För att vara en förhållandevis liten förening på allsvensk nivå hade Varberg lyckats med ett ordentligt meriterat nyförvärv, men trots ännu ett säkrat kontrakt i Allsvenskan blev det ingen sportslig succé för Simovic. Att det finns mål i den gänglige kroppen står dock utom alla tvivel, får vi se prov på detta i år? Ett tänkbart bet är att lira Simovic som Varbergs bästa målgörare.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset