Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Klarar Varberg kontraktet även i år?

Halland har haft stor framgång inom svensk klubbfotboll de senaste åren. Denna säsong är det dock "bara" Varbergs BoIS kvar i Allsvenskan. Och de grönsvarta imponerar trots relativt små resurser.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om Varbergs BoIS - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om Varbergs BoIS

Grundad: 1925
Hemmaarena: Varberg Energi Arena
SM-guld: -  
Tränare: Joakim Persson

Det fanns en gång en kvartersklubb vid namn Haga BK i Halland. Det har snart gått hundra år sedan kvartersklubben hade manfall och behövde utöka sitt omfång till att bli ett stadslag. Tack vare ett möte i Folkets Hus gick gymnastikföreningens spelare samman med Haga BK och bildade Varbergs Boll- och Idrottssällskap. Den första startelva som mönstrades innehöll tre spelare som hette Gunnar och tre som hette Erik, bara en sån sak. Varberg Energi Arena, tidigare Påskbergsvallen, pryds av något så annorlunda som naturgräs och invigningen av arenan kantades av pompa och ståt. Kung Gustav V var mannen att inviga BoIS hemmaborg en sommardag i mitten av 1920-talet. Vad gäller modern historia är Joakim Persson kungen av Varberg. Skåningen, med spelarmeriter från fem länder samt Sveriges landslag, tog över Varbergs BoIS som tränare 2018. Första säsongen med Persson var hallänningarna tvungna att kvala för att hänga kvar i Superettan men de fyra åren därefter har varit en saga. Såväl 2020, 2021 som 2022 har de grönsvarta lyckats hänga kvar i Allsvenskan trots begränsade medel. Med Persson vid rodret skulle det inte förvåna om Varberg spelar i den högsta serien även 2024.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Spelare i Varbergs BoIS

BoIS-tränaren Jocke Persson har trollat med knäna i flera år, men nu måste det till något extra för att hallänningarna ska hänga kvar i högstaserien. Varbergs trupp ser nämligen klart svagare ut än i fjol och ska det finnas någon chans till förnyat kontrakt behöver mittfältsduon Lushaku och Le Roux ha en bra säsong. Frågan är om ens det räcker för i övrigt är detta en direkt svag trupp.

Robin Tranberg

Född: 1993-02-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Trots sin ringa ålder är Robin Tranberg en av de äldre och mer meriterade fotbollsspelarna i Varberg. Det är andra gången stockholmaren representerar BoIS och det är fjärde gången mittfältaren testar vingarna på allsvensk nivå. Inför säsongen 2016 lämnade Tranberg halländsk mark för att representera GIF Sundsvall innan resan gick vidare till Dalkurd. Som återvändare inför Varbergs första säsong i Allsvenskan var Robin en ledare i laget med 23 framträdanden fördelat på ett flertal positioner. En och annan ostskiva blev det också, Tranberg lägger aldrig några fingrar emellan i duellerna. Den Hammarby-fostrade fältherren är mångsidig, när Joakim Persson behöver tranbergska egenskaper i backlinjen är Robin aldrig främmande för att ta klivet ner i försvaret. Under tre säsonger har den nyblivne 30-åringen nu varit given i Perssons lagbygge och han lär vara ett av de första namnen som den karismatiske tränaren skriver ner i startelvan under 2023 också.

Luke Le Roux

Född: 2000-03-10
Land: Sydafrika
Position: Mittfältare

Luke Le Roux gör sin fjärde säsong för Varberg och har bara blivit viktigare och viktigare för klubben för varje år som gått. Nu är det Le Roux som målas upp som den viktigaste pusselbiten om hallänningarna återigen ska gå emot alla odds och lösa nytt kontrakt i Allsvenskan. Det är framför allt Lukes lungor som är den stora konkurrensfördelen med andra spelare på samma position. Le Roux orkar springa för fullt i 90 minuter, inte minst bakåt där han alltid tar de jobbiga hemåtlöpningarna. Framåt har det faktiskt bara blivit ett enda mål på 75 allsvenskan matcher och är det något som 23-åringen kan utveckla är det sitt offensiva spel. Ett bet på att Luke Le Roux minst fördubblar sin målskörd under säsongen kan vara värt en investering till trevligt odds.

Ismet Lushaku

Född: 2000-09-22
Land: Kosovo
Position: Mittfältare

Ismet Lushaku slog igenom i AFC Eskilstuna där han gjorde sin debut som 18-åring våren 2019. Tre säsonger blev det i den klubben innan Jocke Persson hämtade in den spelskickliga och hårdföre mittfältaren till Halland. Sista säsongen i Eskilstuna drog Lushaku på sig hela 13 gula kort och två utvisningar och i debutsäsongen i Varberg blev det nio ostskivor. Lushaku ligger hela tiden på gränsen och ska skava på motståndarnas kreatörer. Något han gör på ett bra sätt tillsammans med Le Roux. Den duon fick mycket speltid ihop i fjol och kommer spela varje match från start denna säsong så länge de inte är skadade eller Lushaku är avstängd. Det är dock låga odds på att 22-åringen, som valt att representera Kosovo på landslagsnivå, sitter på botbänken ett antal matcher under 2023 också.

Assad Al Hamlawi

Född: 2000-10-27
Land: Sverige
Position: Anfallare

Är det någon marknad som Jocke Persson har stenkoll på så är det den skånska. Därför var det ingen högoddsare att Varbergs BoIS signerade Assad Al Hamlawi med en bakgrund i Perssons forna förening Ängelholms FF. Halvpalestiniern gjorde allsvensk debut i Helsingborgs IF redan som tonåring. Under säsongen 2022 blev det tio framträdanden för sundets pärla samt tio tillställningar i grönvit skrud på lån till Jönköpings Södra i Superettan. Assad Al Hamlawi är en hårt arbetande spelare som både kan användas till höger på mittfältet och i en renodlad forwardsroll. Kontraktet med BoIS är skrivet på fyra år.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset