Grundserien av SHL 2021/2022 blev rafflande - och till sist stod Rögle där som segrare! I botten hamnade Djurgården och Timrå. Läs vår summering av SHL:s grundserie!
Här kan du spela på SHL
SHL 2021/2022 - Grundserien
Vinnare grundserien: Rögle BK (100 poäng)
Vinnare hemmatabell: Skellefteå AIK
Vinnare bortatabell: Luleå HF
Bäst powerplay: Växjö Lakers (30%)
Bäst boxplay: Luleå HF (84%)
Sammanfattning: 52 omgångar är till ända. En ryckig säsong med uppskjutna matcher på grund av coronaviruset men också ett Olympiskt Spel som påverkade schemat i grundserien. Mycket gott har ändå kommit ur denna säsong. Rögle var bra redan i fjol och har visat sig ytterst kompetenta fortsatt. Bandyklubben från Ängelholm har fina förutsättningar för att krydda årets titel i Champions Hockey League med att få höja Le Mat-pokalen längre fram i vår. Luleå har under Bulan Berglunds styre varit precis så bra som alla trodde och Oskarshamn har, frånsett säsongsavslutningen, varit en väldigt positiv överraskning. När det nu är dags för SHL-slutspel finns en hel uppsjö av klubbar som kan utmana. Spännande slutspelstider väntar!
Stjärnorna återvänder
Linus Omark tröttnade på tillvaron utanför Sverige och vände hem till Luleå. Ryan Lasch testade spel i Finland och Schweiz men äventyret i Alperna och hos vårt östra grannland blev bara ettårigt. Nu är den nordamerikanska trollkarlen på västkusten igen för att dominera och åter bära Frölunda till nya höjder. Marek Hrivík lämnade Leksand inför årets säsong, men fjolårets MVP i ligan lirade bara en halv säsong i KHL innan suget efter naturen runt Siljan blev för stort. Att SHL har dragningskraften att få tillbaka denna typ av spelare har höjt kvalitén till nya höjder och med dessa ishockeyspelare på isen hos de svenska lagen kommer publiken fortsätta strömma in till matcherna.
Finlands sak är vår
Att Finland har en magnifik historia av att få fram duktiga målvakter har knappast undgått någon. Under säsongen 2021/22 har bland annat Kasimir Kaskisuo, Veini Vehviläinen, Emil Larmi och Sami Rajaniemi varit keeprar som fått stort förtroende hos sina respektive klubbar. Leksands Kaskisuo har spelat flest minuter av samtliga burväktare. Brynäs Vehviläinen är tvåa på samma lista. Lite längre fram i banan har Sami Lepistö och Julius Honka varit stabila backar och i fronten är det svårt att inte nämna skicklige centern Mikael Ruohomaa. De finländska importerna som äntrat ligan i år har sannerligen inte gjort någon besviken. Nu ska vi se om de kan visa framskridskorna i slutspelet av den svenska hockeyligan också.
Publiken är tillbaka
Med tanke på hur fjolårssäsongen såg ut med mestadels tomma läktare har det varit en fröjd att se publiken tillbaka igen. En mer bekväm skara åskådare har dock fått klubbarna att delvis jobba motvind, att få tillbaka hela sin supporterskara har inte varit det lättaste. Dessutom fick samtliga organisationer på kort tid runt jul fått anpassa sin verksamhet efter ytterligare restriktioner. Något som hockeyligans samtliga lag löste med bravur. Frölunda är som väntat laget med högst hemmasnitt (drygt 8500). På resande tass är det Gävledala-klubbarna Leksand och Brynäs som, ungefär som vanligt, dragit mest folk till ladorna. Vi kan räkna med en högre beläggning när SHL-slutspelet nu drar igång.
Topp 3 poängligan
1. Ryan Lasch, Frölunda HC (13+53 = 66 poäng)
Konungens återkomst! Efter ett kortare äventyr i Finland och Schweiz valde Ryan Lasch att vända tillbaka “hem” till Frölunda inför säsongen 2021/22. Succén lät inte vänta på sig. Nordamerikanens blotta närvaro på planen har höjt göteborgarna och med sin passningsklubba i powerplay finns ingen annan spelare i ligan som kan mäta sig med Lasch. I 4-3-vinsten mot Rögle den 20:e mars blev dessutom 35-åringen historisk i SHL då han med sin 52:a passningspoäng passerade Bud Holloway som säsongen 2012/13 mäktade med 51 assist. Lasch kommer givetvis spela en betydande roll för sitt Frölunda i den fortsatta kampen om Le Mat-pokalen.
2. Max Véronneau, Leksands IF (34+26 = 60 poäng)
Véronneau visade med sin otroliga fart och sina kliniska avslut att han är en målskytt av rang då kanadensaren hämtades in från Ottawas organisation till Oskarshamn under fjolåret. Leksand, med sportchefen Thomas Johansson i spetsen, såg potentialen och var snabbt framme med plånboken och viftade med ett lukrativt kontrakt. Flytten till Dalarna har blivit en fulländad succé och med bländande mackor av framförallt sina kedjekompisar i Patrik Zackrisson och Carter Camper har Véronneau pangat in galna 34 mål. 26-åringen har kontrakt med masarna de kommande två åren men risken att det ändå blir spel i NHL till hösten är, dessvärre för den svenska publiken, stor.
3. Linus Omark, Luleå HF (21+37 = 58 poäng)
Efter en något trögstartad höst har Linus Omark sannerligen kommit igång. Den norrländske trollkarlen har varit otroligt bra för sitt Luleå sett över hela säsongen och snittat över en poäng per match. Omark har till sin hjälp haft spelare som Juhani Tyrväinen och utropstecknet Pontus Andreasson i lagets förstakedja som varit ligans kanske bästa enhet under vintern. I den fortsatta kampen om mästarbältet ska Linus Omark vara den spelare som bär sin klubb till framgång och med dryga 20 minuters speltid per match visar Thomas “Bulan” Berglund tydligt att Omark är gubben som ska gå i bräschen för övriga i frontlinjen under slutspelet av SHL.
Årets tränare
Cam Abbott (Rögle BK)
Cam Abbott har efter en fin spelarkarriär klivit fram som en av SHL:s bästa och mest uppskattade tränare. 38-åringen gör sin fjärde fulla säsong hos de grönvita skåningarna och sakta men säkert har Cam, tillsammans med bland annat sin bror Chris (sportchef), jobbat upp Rögle till en nutida storklubb Europa. Med långsiktigt tänkande, fina värvningar och ett dagligt arbete av yppersta klass löste bandyklubben från Ängelholm en SHL-finalbiljett i fjol. Under denna säsong har RBK skördat sin första stora titel i och med segern i CHL.
Årets målvakt
Jhonas Enroth (Örebro HK)
Efter en godkänd första säsong i Örebro under fjolåret har Jhonas Enroth sannerligen visat varför han är värd varenda slant som hittas i lönekuvertet 2021/22. Den Huddinge-fostrade keepern har varit fenomenal mellan stolparna och den enskilt viktigaste spelaren i Niklas Erikssons lagbygge. När spelarna i övrigt haft en dålig dag har alltid Enroth klivit fram med sina snabba reflexer. Med ett spelsätt som gör honom stor i kassen har 33-åringen stundtals varit ogenomtränglig, något som hans dryga 92,4 procent över hela säsongen visar. En matchvinnare som precis som i fjol kan vara med och föra klubben till en semifinalplats.
Årets back
Jonathan Pudas (Skellefteå AIK)
Det finns många bra backar i SHL och att plocka ut en som utmärkt sig mest är nästan omöjligt. Jonathan Pudas sticker dock ut en aning ur mängden. 28-åringen kom hem till Skellefteå efter en kort sejour i Jokerit och har överträffat allas förväntningar. I ett väl fungerande kollektiv har ungefär en poäng i snitt kommit från Pudas klubba och hans speltid, omkring 24 minuter per match, är runt fyra (!) minuter mer än närmaste lirare i laget. En allsidig back som kan användas i alla typer av spelformer. Att Kiruna-sonen också fick äran att spela OS i Peking kom inte direkt som någon överraskning. En superback helt enkelt!
Årets forward
Max Véronneau (Leksands IF)
I hård kamp mot herrar som Linus Omark och Ryan Lasch får Max Véronneau ändå anses som ligans bästa och viktigaste forward. Thomas “Tjomme” Johansson var tidigt ute med att knyta åt sig den snabbskrinnande målskytten och flytten från Oskarshamn till Siljans södra strand har fått kanadensaren att fullkomligt explodera poängmässigt. Att den ständigt glade nordamerikanen dessutom valde att förlänga sitt kontrakt med masarna har gjort honom till en av kelgrisarna hos fansen. Givetvis har kanadicken en egen ramsa som rullar på “norra stå”. Véronneau skadade sig i den sista grundserie-matchen mot Brynäs och riskerar att missa slutspelet. Ett jättetapp för masarna om så blir fallet.
Årets genombrott
Patrik Karlkvist (IK Oskarshamn)
Efter ett par riktigt fina säsonger i MODO fanns förhoppningar om att Patrik Karlkvist skulle kunna ta nästa steg i och med flytten till Oskarshamn och spel i SHL för första gången. Nu har vi svaret! “Karlas” säsong hos smålänningarna har inte varit något annat än en succé! Den yvige Trosa-sonen har överträffat allt och allas förväntningar med över 50 gjorda poäng och med ett målskytte som bara Max Véronneau kunnat matcha. Karlkvist förlängde också sitt kontrakt under vintern som numera sträcker sig fram till sommaren 2024. En galet viktig pusselbit i “Okets” fortsatta satsning uppe på den finaste hockeyscénen i Sverige.
Årets överraskning
IK Oskarshamn
Även om spelet under vintern och våren varit stundtals mediokert från Oskarshamn sida så är det svårt att se förbi “Okets” fantastiska höst, och det faktum att smålänningarna dessutom ska spela slutspel säsongen 2021/22. Martin Filander har gjort stordåd tillsammans med övriga staben. När IKO tog steget upp så löste klubben 44 poäng 2019/20. Säsongen därefter blev det 63 pinnar och en plats i ingenmansland. I år löste laget fina 72 poäng och får därmed, för första gången någonsin, lira slutspel i jakten på SM-guldet i hockey. En bragd av denna, jämförelsevis, lilla klubb.
Säsongens flopp
Djurgården
Redan innan säsongen drog igång fanns en hel del varningssignaler runt årets upplaga av Djurgården. Barry Smith hämtades in som coach vilket knappast kändes som “nytt och fräscht”. Därtill fanns en hel del läckor i laget som aldrig hann tätas innan höststarten. Peter Holland hämtades in från KHL som tilltänkt frälsare, men kanadensaren floppade stort. Tunga gubbar som Rhett Rakhshani och Paul Carey hade trubbel att hitta in i spelet och även om William Eklund nu är “hemma” på mammas gata har målproduktionen från ynglingen varit nästan obefintlig. Även om Järnkaminerna både värvat smart och fått lite bättre fart på grejerna den senaste tiden har hösten satt hemska spår och nu väntar ett ovisst kvalspel mot Timrå för att rädda sig kvar i SHL.
Säsongens galnaste match
Färjestad BK - Luleå HF (0-8)
Mellandags-möte i Karlstad. Fortsatta restriktioner för publiken gällde och det var kanske tur det. I en spelmässigt “jämn” match gjorde Luleå smått galna 8-0 på Färjestad i Löfbergs Arena. En kamp som innehöll massor med utvisningar, mål i både box- och powerplay samt ett förträffligt målvaktsspel av Joel Lassinantti medan FBK-keepern Dominik Furch läckte betänkligt.. Luleås 1-0-mål nickades (!) in av Jonas Berglund, Brännström och Komarek pangade därtill upp två underbara skott i krysset. Spela om denna dust tiotalet gånger och ingen av matcherna kommer sticka iväg till mer än en mindre seger för de norrländska Björnarna. Nu blev det 8-0!
Säsongens sömnpiller
Växjö Lakers - Örebro HK (1-0)
2021 skulle avslutas med en riktigt trött tillställning i Småland. Ett Växjö som hade en frånvarolista modell större på backsidan ställdes mot ett Örebro som inte var speciellt offensivt intresserade. Ett ställningskrig med starkt spel runt respektive blålinje gjorde de stora målchanserna väldigt frånvarande. 1-0 till Lakers pangades in i slutet av den första perioden, därefter kontrollerade Hallams mannar mötet hela vägen in i mål. Fyra tvåminutare drog Närke-klubben på sig samtidigt som Joel Persson lirade dryga 30 minuter och unge Matteus Söderbom fick göra SHL-debut. Det var de roligaste inslagen som hände under hela matchen.
Årets mål
Broc Little (Linköpings HC) – (64:02, Färjestad - Linköping 3-4)
Linköping hade gjort en riktig krigarinsats borta mot Färjestad och tagit matchen till förlängning efter att Henrik Törnqvist kvitterat med 26 sekunder kvar av ordinarie tid. Spel 3 mot 3 har sin charm och denna spelform bjuder allt som oftast på en hel del chanser och trevliga kombinationer trots bara fem minuters spel. Broc Little hade tidigare under matchen bidragit med en passningspoäng och uppoffrande spel. Att Klas Östman skulle kasta in sin trollkarl i sudden-spelet var givetvis föga överraskande. Att Phoenix-sonen däremot skulle avgöra med säsongens kasse hade nog ingen föreställt sig. En lång passning från Christoffer Ehn, skarvas snyggt vidare vid blå från John Nyberg innan Broc suger in pucken, drar den mellan sina egna ben och sprätter upp den i bortre hörnet. Allt detta i en och samma rörelse. En otrolig prestation och det mest tekniskt fulländade målet den här säsongen.
Rögle BK
Ligaplacering: 1:a (100 poäng)
Powerplay-procent: 24%
Boxplay-procent: 76%
Poängkung: Leon Bristedt (46 poäng)
Rögle har under de senaste säsongerna verkligen visat att klubben menar allvar. Bandyklubben från Ängelholm är numera en maktfaktor i SHL och följde upp sin finalplats i den Svenska hockeyligan i fjol med att vinna CHL-guldet tidigare i år och nu också plocka hem förstaplatsen efter 52 spelade grundserieomgångar. Skåningarna har jobbat in ett finfint spelsätt under ledning av Cam Abbott och med tunga namn som dessutom bär ett starkt klubbhjärta finns ett grundfundament inom klubben som inget annat lag kan mäta sig med. Bristedt, Brithén, Everberg och Zaar är delar av det hjärta och den puls som ska ta RBK till klubbens första SM-titel och det är ingen som egentligen skulle bli förvånad om så blir fallet.
Luleå HF
Ligaplacering: 2:a (97 poäng)
Powerplay-procent: 26%
Boxplay-procent: 84%
Poängkung: Linus Omark (58 poäng)
Inför säsongen var Luleå laget som spelbolagen hade lägst odds på gällande vilken klubb som skulle bärga Le Mat-pokalen. Linus Omark kom hem till norrland och precis som hela laget fick han det inte att lossna inledningsvis. Sakta men säkert har “Björnarna” jobbat sig in i säsongen och när Tyrväinen, Connolly samt tunge finske backen Lepistö kom in i laget så har maskinen Luleå kommit igång ordentligt. Spelet hemma i Coop Norrbotten Arena har bitvis varit bländande. Bland annat hade norrbottningarna en period mellan slutet av oktober fram till mitten av februari då laget vann smått galna 13 av 14 hemmamatcher. Luleå har inte vunnit SM-guld sedan säsongen 1995/96. Är det dags nu?
Skellefteå AIK
Ligaplacering: 3:a (94 poäng)
Powerplay-procent: 29%
Boxplay-procent: 77%
Poängkung: Jonathan Johnson (52 poäng)
Efter att säsongen 2020/21 spelats klart så stod det också klart att Skellefteå skulle tappa en hel hög med viktiga spelare. Dessutom lämnade tränarstaben klubben med Klockare i spetsen. In kom istället Robert Ohlsson som på ett par månader skulle trolla med en mer eller mindre ny trupp. Resultatet har varit fenomenalt bra! De gulsvarta har fått ett tydligt ledarskap med en klockren målvakt in i form av Strauss Mann, utomjordisk utveckling av Linus Karlsson (tidigare BIK Karlskoga) samt fortsatt hög leverans av erfarna pjäser som Joakim Lindström och Oscar Möller. Att slänga in en bet på att SAIK kan vara med och slåss om pokalen under våren är en spännande investering.
Frölunda HC
Ligaplacering: 4:a (87 poäng)
Powerplay-procent: 24,5%
Boxplay-procent: 78%
Poängkung: Ryan Lasch (66 poäng)
Frölunda har varit i händelsernas centrum av flera anledningar den här säsongen. Dels för att göteborgarna plockade in Ryan Lasch till årets upplaga av SHL. Ett drag som i bland annat powerplay visat sig ovärderligt. Från sämst i ligan i fjol (18,8 procent) till att i år snudda vid siffror strax under 24,5 procent. En förbättring som är i stor mån ett utfall av Lasch entré. Förutom det spelmässiga har också klubbens byte av klubbemblem fått stor uppmärksamhet. Så stort att föreningen drog tillbaka sitt inarbetade förslag och sätter nu tilltron till klubbens medlemmar för att bidra med något som ska ersätta indianen. Poängmässigt är FHC tre pinnar bättre än i fjol men också tre tabellplaceringar högre. Med hemmaplansfördel i kvarten och ett enormt stöd från sin egna publik ska givetvis västkust-klubben kunna utmana om en semifinal-biljett. Väl där kan allting hända.
Växjö Lakers
Ligaplacering: 5:a (85 poäng)
Powerplay-procent: 30%
Boxplay-procent: 72,5%
Poängkung: Richard Gynge (48 poäng)
Växjö är med sina tre SM-titlar de senaste tio åren den mest framgångsrika klubben under denna tidsepok. Lakers har under ledning av Sam Hallam byggt något långsiktigt med en fin offensiv tanke och därtill ett powerplay-spel i världsklass. Det som däremot varit aningen bekymmersamt för “Lakejerna” är att klubben inte lyckats ersätta fjolårets bästa målvakt, Viktor Fasth. Janis Kalnins höll inte måttet och med vintervärvningen Larmi finns fortsatt en del frågor kring om finländaren är den matchvinnande keeper som klubben behöver. Gynge, Nättinen, Lycksell och övriga hos smålänningarna har dock erfarenheten som krävs och en enormt fin högsta nivå för att ge sig själva chansen i ett kommande slutspel.
Färjestad BK
Ligaplacering: 6:a (82 poäng)
Powerplay-procent: 21,5%
Boxplay-procent: 78,5%
Poängkung: Joakim Nygård (41 poäng)
Färjestads satsning inför årets säsong var enorm. Mikael Wikstrand, Linus Johansson, Jacob De La Rose och Marcus Nilsson var bara ett axplock av gubbar som Karlstad-klubben plockade in under sommarfönstret. Ett stjärnfyllt lagbygge som på pappret såg magiskt ut men som på isen hade desto större problem. FBK slutade bland annat nia i powerplay-statistiken där höstens spel med en man mer på isen var uselt. Rotation har under säsongen skett både på planen i form av att keepern Henrik Haukeland lämnat och Dominic Furch plockats in men också vid sidan. Johan Pennerborn fick under februari lämna sin post för Tomas Mitell. Nu är det knockout-rundor som väntar FBK och frågan är om “Vargarna” har styrkan och kraften att utmana i 2022 års slutspel i SHL.
Örebro HK
Ligaplacering: 7:a (81 poäng)
Powerplay-procent: 19,5%
Boxplay-procent: 76,5%
Poängkung: Robin Kovacs (41 poäng)
Ett litet steg tillbaka. Så kan vi enklast sammanfatta Örebros säsong i år. Niklas Erikssons mannar hittas först på en sjunde plats efter 52 spelade matcher i år jämfört med lagets sjätteplats från i fjol. Ett par punkter vi direkt kan trycka på är ÖHK:s spel i special teams. Bara Brynäs är sämre med en gubbe mer på banan. Det här är ett område som ändå har hög förbättringspotential med tanke på att lirare som Abols, Kovacs och Ebert bland annat finns att tillgå. Vidare har Örebros spel utanför Behrn Arena varit stundtals riktigt dåligt. Med bara fem trepoängare inspelade på resande fot över 26 matcher är Örebro tillsammans med en trio andra lag sämst i den klassen.
Leksands IF
Ligaplacering: 8:a (75 poäng)
Powerplay-procent: 24%
Boxplay-procent: 79%
Poängkung: Max Véronneau (60 poäng)
Efter att Leksand i fjol gjort en sensationellt bra säsong och slutat trea i grundserien har årets upplaga av de blåvita haft en något mer undanskymd roll. Masarna var under hösten ett av ligans bästa lag och överraskade stort. Vårsäsongen har varit mindre trevlig sett med Leksands-ögon. Skador och en relativt tunn trupp går såklart att skylla på även om det knappast är hela sanningen. Dalalaget tappade spets inför säsongen i och med att Cehlarik och Hrivík försvann (Hrivík är som bekant åter i klubben nu) men det är inte framåt som LIF haft sina bekymmer. Med Fransson långtidsskadad och Mirco Müllers flytt från klubben tappade de blåvita massor av defensiv styrka. Något som inte riktigt har kunnat ersättas. Även Janne Juvonens flytt har också påverkat en del även om nye finländaren mellan stolparna, Kaskisuo kommit in helt okej i rollen som förstaslips. Nu är det en oviss åttondelsfinal i bäst av 3 som gäller. Kan Leksands IF studsa tillbaka och hitta någon form av slutspelform är frågan.
IK Oskarshamn
Ligaplacering: 9:a (72 poäng)
Powerplay-procent: 26%
Boxplay-procent: 71%
Poängkung: Patrik Karlkvist (52 poäng)
Oskarshamn har vuxit in i SHL-kostymen under sina tre år på den största svenska scenen. Klubben som inför säsongen tappade monsterlirare som Max Véronneau och Lance Bouma gjorde en positiv silly season under sommaren och plockade bland annat in tyngd i bröderna Zohorna. Största succé får ändå Patrik Karlkvist anses blivit. Den tidigare MODO-spelaren har under en ynka säsong i den Svenska Hockeyligan utvecklats till en sniper av rang och är givetvis nominerad till “årets genombrott”. Några andra intressanta detaljer är att under OS i Peking så skickade “Oket” hela fyra spelare till mästerskapet (Zohornas, Fredrik Olofsson samt Brian Cooper). Flest av samtliga lag i ligan. Martin Filander och hans mannar ska för första gången någonsin spela SM-slutspel i ishockey. Vi lyfter på hatten.
Brynäs IF
Ligaplacering: 10:a (69 poäng)
Powerplay-procent: 18,5%
Boxplay-procent: 79%
Poängkung: Oula Palve (35 poäng)
Det blev en rafflande sista omgång för Brynäs. Gävle-laget lyckades tappa 4-0 till 4-4 med bara sekunder kvar av derbymatchen mot Leksand och BIF behövde därmed nypa bonuspoängen i Monitor ERP Arena för att lösa den sista slutspelsbiljetten. Det gjorde man. Kapten Rödin sköt sitt hockeylag till åttondel och räddade upp en återigen blyg säsong. “Tigrarna” från Gästrikland har haft en hel del bekymmer sett till helheten. Utanför sin egna ishall är bara Timrå sämre i klassen. Brynäs är också ett av lagen i ligan som skjuter minst antal skott på mål samtidigt som effektiviteten (8,95 procent) är riktigt dålig. En kombination som också inneburit att BIF med 126 strutar framåt och ett snitt på 2,42 mål per match är i botten, precis före Linköping, när det kommer till produktion. Kan Brynäs slå alla förståsigpåare på fingrarna och tråckla sig vidare i vårens SHL-slutspel är frågan.