Tingsryds AIF

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Småländska Tingsryd är ett klassiskt hockeynäste i Sverige även om föreningen AIF kanske inte nått några större framgångar under närmare 70 års existens. Men sju säsonger har det i alla fall blivit i SHL, under framförallt 1960- och 1970-talen. Under 2000-talet har Tingsryd varvat spel i Hockeyallsvenskan med spel i division 1. Backen Oliver Ekman-Larsson är den mesta kända Tingrydsprodukten, men under tidigare årtionden kan både Des Moroney, Roger Waldemar och Larry Pilut nämnas som viktiga spelare för TAIF. Tingsryd var tidiga i Sverige med konstfrusen rink, redan 1969 stod rinken klar, på samma plats där nuvarande Nelson Garden Arena är placerad.

Grundad: 1923
Hemmaarena: Nelson Garden Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Per Ljusteräng

Spela på Tingsryd på Oddset.

Tongivande spelare

Tex Williamsson

Född: 1991-01-01
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Målvakten Tex Williamsson har ett av hockeyvärldens coolaste namn och är dessutom känd för att ha vunnit en miljon på färgfemman i Bingolotto. På isen har 27-åringen haft en brokig karriär där TIngsryd är hans fjortonde klubb i karriären och han har aldrig gjort mer än en sammanhängande säsong i en klubb. De två senaste säsongerna har dock Tex, av en slump namngiven efter en rollfigur i filmen Plutonen, funnit stabilitet i sitt målvaktsspel. Han har mått, 194 centimeter/94 kg, som anstår en målvakt av idag och har fått ihop spelet tillräckligt för att vara en av Hockeyallsvenskans bättre målvakter, senast i klassiska Leksand. Tingsryd har stora förhoppningar på att Williamsson ska fortsätta sin fina utvecklingskurva som målvakt.

Joonas Valkonen

Född: 1993-06-03
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Backen Joonas Valkonen kom till TIngsryd mot slutet av förra säsongen för att stärka upp bredden i laget, och gjorde tillräckligt bra ifrån sig på sina nio matcher för att TAIF skulle förlänga kontraktet med 25-åringen. Joonas Valkonen är en klassiskt rejäl defensiv back. Utnyttjar sina 90 kg för att hålla motståndare borta från eget mål, men erbjuder inte mycket framåt för sina lag. Valkonen snittar bara ett drygt mål per säsong, så det vore en högoddsare om finländaren kommande säsong skulle komma upp i en handfull kassar.

Max Novak

Född: 1991-04-15
Land: USA
Position: Anfallare
Klubbfattning: Höger

Amerikanen Max Novak är på alla sätt ett oskrivet kort. Högerforwarden har hyfsade mått, 183 centimeter och 86 kg, men 27-åringen har aldrig tidigare spelat i Europa. Novak är tänkt som en stark offensiv spelare för TAIF och har gjort en del poäng i college och i ECHL, farmarligan till AHL. I AHL har han provat på spel i New Jersey Devils organisation och även mycket kort tillhört Toronto Maple Leafs. Men i AHL har Novaks poängproduktion dippat rejält från ECHL och frågan är vilken nivå som är mest jämförbar med Hockeyallsvenskan. TAIF har stora förhoppningar på amerikanen i alla fall.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.