Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Arizona 2023/2024

Även i den heta ökenstaten Arizona finns ett NHL-lag. Sedan franchise-flytten från Winnipeg 1996 är en semifinalplats (förlust mot LA Kings 2012) främsta meriten hittills för Coyotes. Tippat bottenlag även denna säsong.
Spela på NHL på Oddset

Läs mer om och spela på Arizona Coyotes i NHL

Fakta om Arizona Coyotes

Hemmaarena: ASU Multi-Purpose Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 78,8 miljoner dollar
Coach: André Tourigny
Kända spelare: Anders Steen, Kenta Nilsson, Dale Hawerchuk, Teppo Numminen, Shane Doan, Keith Tkachuk, Ilya Bryzgalov, Phil Kessel

Arizona Coyotes historia är brokig. Den startade på 1970-talet i Winnipeg Jets med spelare som Bobby Hull och svenskarna Ulf ”Lill-pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg och Lars-Erik Sjöberg i WHA – en nystartad, konkurrerande liga till NHL. Ishockeyresan gick vidare till NHL när WHA lades ner 1979 och klubben stannade i Kanada till 1996 när man flyttade till Phoenix och blev Coyotes. År 2014 bytte Coyotes Phoenix mot delstatsnamnet Arizona och det heter ishockeyklubben idag. Har numera sin bas i staden Tempe där man från och med säsongen 2022/23 spelar sina hemmamatcher i ASU Multi-Purpose Arena som rymmer cirka 5000 åskådare. En Stanley Cup-titel får ”Ökenhundarna” enligt alla odds vänta på. 

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Arizona Coyotes

Coyotes har haft det tufft länge, både på och utanför isen. Men den förra säsongen var ändå ett litet steg i rätt riktning, där man framför allt på hemmais tog en del fina skalper. Kan stjärnforwarden Clayton Keller fortsätta producera och rentav ta laget till slutspel är det en stor framgång för Arizona.

Karel Vemeljka

Född: 1996-05-25
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 3
NHL Entry Draft: 2015, 5:e rundan, 145:e totalt av Nashville Predators
Meriter: VM-brons, U18 VM-silver, 2 titlar i Extraliga
Klubbar: Arizona Coyotes, HC Kometa Brno, SK Horácká Slavia Trebíc, HC Dukla Jihlava, HC Dynamo Pardubice,

Precis som sin landsman, tillika forna NHL-målvakten Tomás Vokoun, så plockar Karel Vemelkja med högerhanden. Den tjeckiske burväktaren var en högt aktad talang i sina yngre dagar och spelade för samtliga U-landslag, från U16 hela vägen upp till U20. Därefter stannade karriären av en smula och så sent som 2019 var Vemelkja utlånad till moderklubben SK Horácká Slavia Trebíc i den tjeckiska andraligan. Efter två starka säsonger med HC Kometa Brno fick den gänglige målvakten chansen i Arizona Coyotes och väl på plats i världens bästa ishockeyliga har Vemelkja visat upp ett stort spel, trots att laget framför honom inte varit mycket att hänga i granen. Han har även vaktat kassen i två raka VM och var med och tog ett brons i Tammerfors 2022.

Clayton Keller

Född: 1998-07-29
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 7:a totalt av Arizona Coyotes
Meriter: JVM-guld, U18 VM-guld, U18 VM-brons, Calder Trophy-finalist
Klubbar: Arizona Coyotes, Boston University, USNTDP Juniors, Shattuck St. Mary’s

Clayton Keller har varit en sällsynt ljusglimt i den annars mörka tillvaron i Arizona. Amerikanen, som föddes i Chesterfield, har vunnit den interna poängligan hos “Ökenhundarna” fyra gånger under sina sex år i klubben och var en av fyra Arizona-spelare som lirade samtliga 82 grundseirematcher under säsongen 2022/23. 25-åringen har endast fått vara med om ett slutspel i NHL, men däremot varit väldigt framgångsrik i de amerikanska juniorlandslagen. Han stoltserar bland annat med guld i både JVM och U18-VM. Keller har signat ett långtidskontrakt med Coyotes som sträcker sig fram till säsongen 2027/28, och frågan är om han får vara med om en lång slutspelsresa under den perioden.

Logan Cooley

Född: 2004-05-04
Position: Center
Säsonger i NHL: 1
NHL Entry Draft: 2022, 1:a rundan, 3:a totalt av Arizona Coyotes
Meriter: JVM-brons, U18 VM-silver, All star team JVM
Klubbar: Arizona Coyotes, University of Minnesota, U.S National U18 Team, USNTDP Juniors, Pittsburgh Penguins Elite

Logan Cooley är en av USA:s största talanger och jämförs bland annat med blivande Hall of Fame-forwarden Patrick Kane. Likt Kane är Cooley liten till växten (179 centimeter), men precis som den trippla Stanley Cup-mästaren besitter Cooley högkalibriga offensiva vapen. 19-åringen har en bländande teknik, ett distinkt skott och är dessutom en utomordentlig skridskoåkare. Något vi fick bevittna under JVM 2023 då ishockeycentern svarade för 14 poäng på sju matcher för Team USA. Jänkaren har utöver dubbla medaljer med juniorlandslagen (U18 och U20) blivit uttagen till JVM:s all star team och utsetts till U18 VM:s bästa forward. Logan Cooley har signat ett entry level contract med “Ökenhundarna” och kommer säkerligen att bjuda på en del läckra konster redan under sitt rookieår.

Matias Maccelli

Född: 2000-10-14
Position: Forward
Säsonger i NHL: 3
NHL Entry Draft: 2019, 4:e rundan, 98:a totalt av Arizona Coyotes
Meriter: Årets Rookie i Liiga
Klubbar: Arizona Coyotes, Tucson Roadrunners, Ilves, TPS Åbo, Dubuque Fighting Saints

Matis Macceli är född och uppväxt i Finland, men har en amerikansk mamma. Efternamnet är emellertid italienskt. Macceli tog första skridskoskären i hemstaden Åbo och spelade för den klassiska klubben TPS hela vägen upp till föreningens J20-lag. Maccelli flyttade sedan till USA och tillbringade två säsonger i USHL där han öste in poäng för Dubuque Fighting Saints. När finländaren vände hem till Liiga valde han oväntat att spela för Ilves. Ett bra val skulle det visa sig då han snittade strax under en pinne per match och utsågs till årets rookie. Efter en lyckad sejour i AHL med Tucson Roadrunners slog Maccelli igenom i fjol då han svarade för 49 poäng på 64 matcher med Coyotes och slutade trea i lagets interna poängliga. För denna bedrift har han belönats med ett treårskontrakt värt cirka 3,5 miljoner dollar per år.

Spela på NHL på Oddset