Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Arizona Coyotes

Läs mer om lagen i NHL.

Arizona Coyotes historia är brokig. Den startade på 1970-talet i Winnipeg Jets med spelare som Bobby Hull och svenskarna Ulf ”Lill-pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg och Lars-Erik Sjöberg i WHA, en nystartad, konkurrerande, liga till NHL. Ishockeyresan gick vidare till NHL när WHA lades ner 1979 och klubben stannade i Kanada till 1996 när man flyttade till Phoenix och blev Coyotes. År 2014 bytte Coyotes Phoenix mot delstatsnamnet Arizona och det heter klubben idag.

Hemmaarena: Gila River Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 81 miljoner dollar
Coach: Rick Tocchet
Kända spelare: Anders Steen, Kenta Nilsson, Dale Hawerchuk, Teppo Numminen, Shane Doan, Keith Tkachuk, Ilya Bryzgalov, Phil Kessel

Spela på Arizona Coyotes.

Några framstående spelare

Oliver Ekman-Larsson

”OEL” har varit en stor ishockeytalang hela sitt liv och blev utsedd till bäste back (Lill-Strimmas stipendium) i TV-pucken när hans Småland vann turneringen 2008. Oliver Ekman-Larsson draftades tidigt och fick ett stort kontrakt redan som 22-åring. De två senaste åren har dock varit tuffa för OEL, precis som för hela Coyotes. Hans -36 vid allstarmatchens uppehåll 2018 är den sämsta siffran någonsin för en som blivit uttagen till matchen. Oliver Ekman-Larsson spelar dock mest i Arizona match efter match och är klubbens kanske viktigaste spelare.

Namn: Oliver Ekman-Larsson
Född: 1991-07-17
Position: Back
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 6:a totalt av Arizona Coyotes
Meriter: VM-guld, VM-brons, guld tv-pucken, OS-silver, JVM-brons
Klubbar: Arizona Coyotes, Portland Pirates, San Antonio Rampage, Leksands IF, Tingsryds AIF

Niklas Hjalmarsson

Smålänningen Niklas Hjalmarsson har verkligen gjort det bästa av situationen vid flera nyckeltillfällen i sin karriär. När han inte fick tillräckligt med speltid i HV71 skrev han på för Luleå, men innan han ens åkt norrut fick han ett kontrakt med Chicago Blackhawks. Hjalmarsson chansade på att åka över, trots att Blackhawks redan innehöll flera duktiga backar som Duncan Keith och Brent Seabrook. Men efter en kort stund i farmarlaget kallades 32-åringen upp och blev kvar i NHL. Efter Stanley Cup-segern med Chicago 2010 skrev han på ett så kallat offer sheet med San Jose Sharks, men Blackhawks matchade budet och Hjalmarsson blev kvar, och vann ytterligare två Stanley Cup med den anrika klubben. Sommaren 2017 hade Chicago problem med att komma under lönetaket och då trejdades Niklas Hjalmarsson till Arizona Coyotes där han nu gör sin tredje säsong.

Namn: Niklas Hjalmarsson
Född: 1987-06-06
Position: Back
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2005, 4:e rundan, 108:e totalt av Chicago Blackhawks
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, OS-silver, brons U18-VM
Klubbar: Arizona Coyotes, Chicago Blackhawks, HC Bolzano, Rockford Icehogs, IK Oskarshamn, HV71

Carl Söderberg 

Namn: Carl Söderberg
Född: 1985-10-12 
Position: Center/vänsterforward 
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2004, 2:a rundan, 49:e totalt av St. Louis Blues 
Meriter: VM-guld 
Klubbar: Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Boston Bruins, Linköping HC, Malmö Redhawks, Mörrums GoIS

Carl Söderbergs karriär höll på att ta slut innan den ens börjat. Anledningen till 34-åringens ansenliga visir är att han höll på att bli blind redan som 22-åring. Kombinerat med att moderklubben Malmö Redhawks mest höll till i hockeyallsvenskan blev det spel i näst högsta ligan i Sverige istället för i NHL. Efter två år i Linköping där skåningen bland annat gjorde flest mål i SHL säsongen 2012/13 kom chansen för Söderberg, som 28-åring, och efter två bra säsonger i Boston Bruins skrev han på ett stort kontrakt med Colorado Avalanche. Många ifrågasatte kontraktet och Söderberg inledde också med blandad kompott de första två åren i klippiga bergen. Trots ett riktigt bra fjolår med Colorado fanns det inte plats för Söderberg i laget som nu alltså påbörjar en ny kula i Arizona.  

Phil Kessel 

Född: 1987-10-02  
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 14 st 
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 5:e totalt av Boston Bruins 
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, U18-VM-guld, Bäste forward i OS, Bill Masterton Trophy 
Klubbar: Arizona Coyotes, Pittsburgh Penguins, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Providence Bruins, University of Minnesota, USNTDP 

Phil Kessel har hånats mycket under sina år i NHL, men alltid tagit det med jämnmod. Till och med när 32-åringen till slut vann Stanley Cup häcklades han och svarade då med komiska inlägg i sociala medier. Ishockeyspelaren Kessel kommer dock gå till historien som en av USA:s bästa genom tiderna. Inte nog med att Kessel alltid gjort många mål, han har också hållit sig skadefri. Av 13 fulla säsonger i NHL har han spelat alla säsongens matcher i tio, otroligt i dagens NHL. Kessels blockbuster-trejd till Pittsburgh gjorde att Penguins åter kunde nå Stanley Cup, efter att en del trott att Sidney Crosby bara skulle vinna en titel under sin karriär. Så säga vad man vill om Phil Kessel, han är en kultspelare i NHL och kommer såklart bli otroligt viktig i Coyotes jakt på en plats i slutspelet.  

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.