Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Även i den heta ökenstaten Arizona finns ett NHL-lag. Sedan franchise-flytten från Winnipeg 1996 är en semifinalplats (förlust mot LA Kings 2012) främsta meriten hittills för Coyotes.
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Arizona Coyotes i NHL

Fakta om Arizona Coyotes

Hemmaarena: ASU Multi-Purpose Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 73,5 miljoner dollar
Coach: André Tourigny
Kända spelare: Kenta Nilsson, Thomas Steen, Dale Hawerchuk, Teppo Numminen, Shane Doan, Keith Tkachuk, Ilya Bryzgalov, Phil Kessel, Oliver Ekman Larsson

Arizona Coyotes historia är brokig. Den startade på 1970-talet i Winnipeg Jets med spelare som Bobby Hull och svenskarna Ulf ”Lill-pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg och Lars-Erik Sjöberg i WHA – en nystartad, konkurrerande liga till NHL. Ishockeyresan gick vidare till NHL när WHA lades ner 1979 och klubben stannade i Kanada till 1996 när man flyttade till Phoenix och blev Coyotes. År 2014 bytte Coyotes Phoenix mot delstatsnamnet Arizona och det heter ishockeyklubben idag. Har numera sin bas i staden Tempe där man från och med säsongen 2022/23 spelar sina hemmamatcher i ASU Multi-Purpose Arena som rymmer cirka 5000 åskådare. En Stanley Cup-titel får ”Ökenhundarna” enligt alla odds vänta på. 
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Arizona Coyotes

Det är en väldigt anonym trupp som Arizona stoltserar med för närvarande. Inte mycket talar för att Coyotes ska göra en bättre säsong än den förra, som i ärlighetens namn var usel. Visst hopp knyts förstås till Clayton Keller, som är tillbaka efter benskada.

Shayne Gostisbehere

Född: 1993-04-20
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2012, 4:e rundan, 78:a totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: JVM-Guld 
Klubbar: Arizona Coyotes, Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Adirondack Phantoms, Union College, South Kent Prep

“Spökbjörnen” från Pembroke Pines kliver in på sin åttonde NHL-säsong, hans blott andra med Arizona. Första tiden med Coyotes slutade med poängmässig succé. Bästa back i laget (51 pinnar) och däribland 37 assist vilket endast Phil Kessel lyckades kliva över i Arizona-dressen. 29-åringen var tidigt på Philadelphias radar och att Flyers skulle nypa honom i 2012-års draft var ingen direkt högoddsare. Gostisbehere har också fått känna på spel i World Cup. Shayne var en del av Team North America 2016. Tillsammans med Johnny Gaudreau slutade Arizona-spelaren på fyra pinnar vilket var bäst i hela laget. Om “Spökbjörnen” kan toppa sitt fina resultat från i fjol återstår att se men ska Coyotes gå till slutspel i NHL är det ett måste med leverans från passningsgeniet från Florida.

Clayton Keller

Född: 1998-07-29
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 7:a totalt av Arizona Coyotes
Meriter: JVM-guld, U18 VM-guld, U18 VM-brons, Calder Trophy-finalist
Klubbar: Arizona Coyotes, Boston University, USNTDP Juniors, Shattuck St. Mary’s

Clayton Keller har varit en sällsynt ljusglimt i den annars mörka tillvaron i Arizona. Amerikanen, som föddes i Chesterfield, har vunnit den interna poängligan hos “Ökenhundarna” tre gånger under sina fem år i klubben och var en av blott tre spelare som slutade på plus (+3) i plus/minus-statistiken under säsongen 2021/22. 24-åringen har endast fått vara med om ett slutspel i NHL, men däremot varit väldigt framgångsrik i de amerikanska juniorlandslagen. Han stoltserar bland annat med guld i både JVM och U18-VM. Keller har signat ett långtidskontrakt med Coyotes som sträcker sig fram till säsongen 2027/28, det mesta tyder på att han får vara med om en lång slutspelsresa under den perioden.

Patrik Nemeth

Född: 1992-02-08  
Position: Back
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 41:a totalt av Dallas Stars
Meriter: Calder Cup, JVM-guld, J18-VM-silver
Klubbar: Arizona Coyotes, New York Rangers, Colorado Avalanche, Detroit Red Wings, Dallas Stars, Texas Stars, AIK

30 år gammal har reslige (192 cm, 99 kg) Patrik Nemeth fått ihop sin spelstil nog för att inneha en fast plats i NHL. Den defensive backen blev efter två bra år i Colorado belönad med ett tvåårskontrakt värt sex miljoner dollar med Detroit och, efter ett kort återbesök i Denver, kritade Nemeth på för tre år med New York Rangers. Det blev dock bara en säsong i Rangers och under sommaren gjordes en deal med Arizona som därmed tar över den svenske backen på ett tvåårskontrakt. Det har också blivit en del spel i farmarligan AHL genom åren för Nemeth, som är en av relativt få svenskar som vunnit mästerskapet Calder Cup. Ishockeyspelaren Patrik Nemeth var även med i Juniorkronornas JVM-lag som tog guld i Calgary 2012 där han gjorde flest assist av samtliga backar i turneringen.
 

Spela på NHL på Oddset