Arizona Coyotes

Läs mer om lagen i NHL.

Arizona Coyotes historia är brokig. Den startade på 1970-talet i Winnipeg Jets med spelare som Bobby Hull och svenskarna Ulf ”Lill-pröjsarn” Nilsson, Anders Hedberg och Lars-Erik Sjöberg i WHA, en nystartad, konkurrerande, liga till NHL. Ishockeyresan gick vidare till NHL när WHA lades ner 1979 och klubben stannade i Kanada till 1996 när man flyttade till Phoenix och blev Coyotes. År 2014 bytte Coyotes Phoenix mot delstatsnamnet Arizona och det heter klubben idag.

Hemmaarena: Gila River Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Cap hit: 70,4 miljoner dollar
Coach: Rick Tocchet
Kända spelare: Anders Steen, Kenta Nilsson, Dale Hawerchuk, Teppo Numminen, Shane Doan, Keith Tkachuk, Ilya Bryzgalov

Spela på Arizona Coyotes.

Några framstående spelare

Oliver Ekman-Larsson

”OEL” har varit en stor ishockeytalang hela sitt liv och blev utsedd till bäste back (Lill-Strimmas stipendium) i tv-pucken när hans Småland vann turneringen 2008. Oliver Ekman-Larsson draftades tidigt och fick ett stort kontrakt redan som 22-åring. De två senaste åren har dock varit tuffa för OEL, precis som för hela Coyotes. Hans -36 vid allstarmatchens uppehåll 2018 är den sämsta siffran någonsin för en som blivit uttagen till matchen. Oliver Ekman-Larsson spelar dock mest i Arizona match efter match och är klubbens kanske viktigaste spelare. Efter en säsong utan Shane Doan på rinken och utan någon kapten så blev Oliver utnämnd till Coyotes kapten. Vi räknar med många framgångsrika år för Ekman-Larsson med C:et på bröstet. 

Namn: Oliver Ekman-Larsson
Född: 1991-07-17
Position: Back
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 6:a totalt av Arizona Coyotes
Cap hit: 5,5 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, VM-brons, guld tv-pucken, OS-silver, JVM-brons
Klubbar: Arizona Coyotes, Portland Pirates, San Antonio Rampage, Leksands IF, Tingsryds AIF

Niklas Hjalmarsson

Smålänningen Niklas Hjalmarsson har verkligen gjort det bästa av situationen vid flera nyckeltillfällen i sin karriär. När han inte fick tillräckligt med speltid i HV71 skrev han på för Luleå, men innan han ens åkt norrut fick han ett kontrakt med Chicago Blackhawks. Hjalmarsson chansade på att åka över, trots att Blackhawks redan innehöll flera duktiga backar som Duncan Keith och Brent Seabrook. Men efter en kort stund i farmarlaget kallades han upp och blev kvar i NHL. Efter Stanley Cup-segern med Chicago 2010 skrev han på ett så kallat offer sheet med San Jose Sharks, men Blackhawks matchade budet och Hjalmarsson blev kvar, och vann ytterligare två Stanley Cup med den anrika klubben. Sommaren 2017 hade Chicago problem med att komma under lönetaket och då trejdades Niklas Hjalmarsson till Arizona Coyotes.

Namn: Niklas Hjalmarsson
Född: 1987-06-06
Position: Back
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2005, 4:e rundan, 108:e totalt av Chicago Blackhawks
Cap hit: 4,1 miljoner dollar
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, OS-silver, brons U18-VM
Klubbar: Arizona Coyotes, Chicago Blackhawks, HC Bolzano, Rockford Icehogs, IK Oskarshamn, HV71

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.